Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Giuseppe Conte

Italijanski premijer razočarao građane: “Nije još vrijeme”

Giuseppe Conte

U razgovoru s novinarima, Conte je detaljno opisao “drugu fazu“ prelaznih mjera, koja će početi 4. maja i omogućit će nekim ključnim kompanijama da ponovo počnu s radom nakon sedam sedmica obustave rada

Italijanski premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak navečer je izjavio da je rano da njegova zemlja ukine mjere uvedene protiv koronavirusa i da se život vrati u normalu, javlja Anadolu Agency (AA).

Njegov komentar je uslijedio tokom posjete sjevernoj regiji Lombardije, najteže pogođenoj virusom, s preko 13.000 smrtnih slučajeva.

U razgovoru s novinarima, Conte je detaljno opisao “drugu fazu“ prelaznih mjera, koja će početi 4. maja i omogućit će nekim ključnim kompanijama da ponovo počnu s radom nakon sedam sedmica obustave rada.

“Svi su se nadali da će se sve uskoro vratiti u normalu, ali nema uvjeta da se vratimo u normalu. To moramo kazati jasno i glasno”, rekao je Conte.

Conte je u nedjelju najavio “drugu fazu” popuštanja restriktivnih mjera u toj zemlji.

Međutim, upozorio je Italijane da popuštanje mjera neće značiti i kraj ključnih pravila socijalnog distanciranja koja su nužna kako bi se spriječio novi porast broja zaraženih.

Kretanje ljudi unutar svih regija i dalje će biti ograničeno zbog strogih zdravstvenih i ekonomskih razloga.

U Italiji, koja je među zemljama u Evropi najteže pogođenim koronavirusom, do sada je zabilježeno 26.977 smrtnih slučajeva izazvanih virusom.