Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kalabrija

Italijanski sud osudio 70 mafijaša iz klana ‘Ndrangheta

New Project – 2021-11-08T143409.008

Suđenje po brzom postupku, tokom vikenda, uključivalo je 191 optuženika i osuđenima su kazne smanjene za trećinu

Italijanski sudija proglasio je 70 optuženika krivima, u prvoj presudi u jednom od najvećih italijanskih suđenja mafijašima.

Optuženi su članovi klana ‘Ndrangheta, sa sjedištem u Kalabriji, na peti italijanske čizme, i koji se smatra jednom od najmoćnijih mafijaških grupacija u zemlji, nadmašujući zloglasniju Cosa Nostru sa Sicilije.

Suđenje po brzom postupku, tokom vikenda, uključivalo je 191 optuženika i osuđenima su kazne smanjene za trećinu.

Neki od onih za koje tužioci tvrde da su ključni članovi ‘Ndranghete dobili su zatvorske kazne do 20 godina.

Glavni tužilac Nicola Gratteri izjavio je da prve presude pružaju osnovu za širi postupak koji obuhvata još 300 osumnjičenih koji je počeo u januaru u kalabrijskom gradu Lamezia Terme.

Mafijaši su suočeni s optužbama za iznuđivanje, trgovinu drogom i pljačke.

– Nastavljamo naš rad sa spokojom i odlučnošću potrebnim za ovako bitno suđenje – izjavio je Gratteri, jedan od najuglednijih italijanskih antimsafijaških tužilaca.

Dodao je da su većina od 19 oslobođenih tokom suđenja marginalne ličnosti osumnjičene za pripadnost mafijaškom klanu.

Posljednji put je Italija istovremeno sudila stotinama mafijaša 1986. godine u sicilijanskom gradu Palermu, u postupku koji je predstavljao prekretnicu u borbi protiv Cosa Nostre i označio je početak naglog slabljenja mafijaške grupe.

Suđenje u Kalabriji uključuje veliki broj službenika i nema za cilj vrh hijerarhije ‘Ndrangheta klana na način kako je učinjeno u postupku u Palermu, prenosi Reuters.