Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić i Izetbegović s Vučićem: Razmatrana politička situacija u BiH i Srbiji

bilaterala_vucic

Mladen Ivanić, predsjedavajući i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH danas su se u Beogradu sastali s Aleksandrom Vučićem, novim predsjednikom Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva BiH navode da su Ivanić i Izetbegović, koji u Beogradu borave povodom večerašnje svečanosti inauguracije predsjednika Srbije, poželјeli predsjedniku Vučiću uspješan mandat na toj funkciji. Dodaje se da su razmijenjena mišlјenja o unutrašnjoj političkoj situaciji u dvije zemlјe, bilateralnoj saradnji BiH i Srbije i međusobnim odnosima u regiji.

Tokom razgovora, posebno je naglašen značaj potrebe popravlјanja odnosa u regiji. Vučić je zahvalio Ivaniću i Izetbegoviću za korektan odnos prema Srbiji i njenom rukovodstvu.

Iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije, također su se oglasili povodom susreta s Ivanićem i Izetbegovićem. Naglašeno je da je tokom sastanka razgovarano o odnosima Srbije i BiH, situaciji u regionu i o uzajamnoj podršci u procesu eurointegracija.

Predsjednik Vučić naglasio je da Srbija odlučno podržava razvoj odnosa s BiH, koju vidi kao jednog od ključnih partnera u regionu i zahvalio se na korektnom odnosu koji BiH ima prema Srbiji.

“Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i odredbe Dejtonskog sporazuma i želi aktivnu saradnju kako sa centralnim, tako i sa entitetskim vlastima. Put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koja su od obostranog interesa”, istakao je Vučić.

On je naglasio da očekuje da će u narednom periodu doći do intenziviranja političkog dijaloga na svim nivoima i kao primjer dobre saradnje naveo potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara BiH u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, ističu iz Vučićevog kabineta.

Vučić je istakao da Srbija posebnu važnost pridaje razvoju ekonomskih odnosa, jer je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera njegove zemlje. Kao posebno značajnu naveo je saradnju u oblasti infrastrukture, kao i modernizaciji i izgradnju putnog pravca Beograd – Sarajevo.