Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Iz Beograda tvrde da je tužba Kosova za genocid nemoguća

28/05/2015

Najavljena tužba kosovskih vlasti protiv Srbije za genocid Međunarodonom sudu pravde UN nije moguća iz više razloga, rekao je danas profesor međunarodonog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Bojan Milisavljević.

Kosovo ne samo da nije član Ujedinjenih naroda, već nije ni potpisnik Konvecije o genocidu što je preduvjet za podnošenje tužbe, rekao je Milisavljević Tanjugu.

[pull_quote_right]Hashim Thaci izjavio je u utorak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu[/pull_quote_right]

“Kosovo bi eventualno kao nečlanica moglo se obrati ICJ, ali uz odoborenje Vijeća Sigurnosti, a za to odobrenje bi morao postojati konsenzus stalnih članica Vijeća, a to je pitanje …”, ukazao je Milisavljević.

Međutim čak i da toga bude, Kosovo nije članica Konvencije o genocidu, naglasio je profesor.

Prema njegovim riječima, Kosovo nije potpisalo i ratificiralo Konvenciju o genocidu, pa je to još jedan formalni razlog zašto nije moguće podnijeti tužbu.

Druga važna stvar je racion temporis važenja Konvencije, ukazao je profesor i napomenuo da ona vrijedi samo od trenutka prihvaćanja.

Ako bi Kosovo sad prihvatilo Konvenciju o genocidu, a sudu se obratilo za događaje iz 1998. i 1999. godine, sud bi i taj uvjet jako cijenio, ukazao je Milisavljević i podsjetio na slučaj Hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid prije nego što je Srbija, odnosno SRJ potpisala Konvenciju u travnju 1992. godine.

“Međunarodni sud pravde je u tom slučaju odbio uzimati u razmatranje događaje prije 1992. godine”, naglasio je profesor.

Imajući u vidu slučajeve koje su imali pred Međunarodnim sudom pravde s Bosnom i Hrvatskom, Milisavljević smatra da se teško može pretpostaviti da bi sud, čak i da prihvati razmatranje kosovske tužbe, mijenjao svoju praksu koju je već ustanovio u tim slučajevima i odlučio o eventualnoj odgovornosti Srbije.

On je također ukazao da Srbija ima rezervu na članak 9 obavezujuće nadležnosti Međunarodnog suda pravde za tužbu temeljem Konvencije o genocidu.

To, kako je objasio, znači da je prilikom ratifikacije konvencije Srbija stavila rezervu na članak 9 koji predviđa obavezujuću nadležnost suda – odnosno “mi smo prihvatili Konvenciju, ali ne i nadležnost suda za odlučivanje o povredi odredaba konvencije”.

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci izjavio je u utorak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.