Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: SAD žele Rusiji oduzeti organizaciju Svjetskog prvenstva

President Putin chairs a government meeting in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) umiješane u poslove FIFA-e u pokušaju da njegovoj zemlji oduzmu organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Putin je u četvrtak tokom gostovanja na televiziji kazao da je “čudno” što je istraga u FIFA-i pokrenuta nakon zahtjeva američkih zvaničnika, zbog nečega što, kako kaže, ipak ne uključuje američke državljane i nije se desilo u SAD-u.

U odvojenoj istrazi švicarski tužioci istražuju dodjelu organizacije Svjetskog prvenstva 2018. Rusiji kao i SP-a 2022. Kataru.

Putin je istakao da su uhićenja sedmorice dužnosnika FIFA-e u Cirihu u srijedu “još jedan pokušaj da ugroze ponovni izbor Josepha Seppa Blattera za predsjednika FIFA-e”.

Ruski predsjednik je kazao da je svjestan velikog pritiska na Blattera zbog podrške Rusiji za organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) se priprema za Kongres na kojem će biti izabran predsjednik. Pripreme za izbor čelnika FIFA-e, ipak, protiču u znaku istrage o korupciji koja se provodi protiv njenih članova, nakon uhićenja sedmorice dužnosnika FIFA-e u Cirihu.

Novi predsjednik će biti poznat nakon izbora koji će se održati sutra u Cirihu na 65. Kongresu FIFA-e.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kraljevine Holandije (KNVB) Michael van Praag i bivši portugalski fudbaler Luis Figo ranije su odustali od kandidature.

U utrci su ostali Joseph Sepp Blatter (79), koji 17 godina vodi ovu organizaciju, i jordanski princ Ali bin Al Hussein, aktuelni potpredsjednik FIFA-e.