Globus

Iz Jemena ispaljen projektil na regiju Mekke

28/10/2016

Šiitski pobunjenici u Jemenu su ispalili projektil dugog dometa na regiju Mekke u Saudijskoj Arabiji, saopćila je danas arapska koalicija pod saudijskim zapovjedništvom.

Projektil je ispaljen oko 21.00 sat po lokalnom vremenom sinoć iz pokrajine Saada, uporište pobunjenika na sjeveru Jemena “u pravcu regije Mekka”, na zapadu Saudijske Arabije. Zračna odbrana je bila u mogućnosti presresti ga i uništiti na oko 65 kilometara od Mekke, ne napravivši nikakve štete”, navela je koalicija u saopćenju. Mekka se nalazi na udaljenosti većoj od 500 kilometara od granice s Jemenom.

Saudijska Arabija je rasporedila baterije raketa Patriot za uništenje balističkih raketa, koje se ispaljuju povremeno iz Jemena na njen teritorij. Radi se o drugoj raketi dugog dometa koju su ispalili pobunjenici ovog mjeseca. Početkom oktobra, koalicija je saopćila da je presrela projektil koji je gađao grad Taef u kojem se nalazi saudijska zračna baza u blizini Mekke.

Pobunjenici su saveznici s elitnim snagama Jemena, odani bivšem predsjedniku Aliju Abdallahu Salehu. Oni su se dokopali vladinog oružja nakon što su osvojili glavni grad Sanu krajem 2014. godine. Arapska koalicija koju predvodi Rijad intervenirala je u martu 2015. godine kao podrška vladi predsjednika Abda Rabbo Mansura Hadija, naveo je AFP.

Komentari