nakon brexita sliejdi poxit?

Iz još jedne države stižu najave o mogućem napuštanju EU

sud varsava

EU optužuje PiS za politizaciju pravosuđa još otkad je ova stranka došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, a PiS tvrdi da je reforma pravosuđa neophodna radi efikasnijeg pravosudnog sistema

Poljska bi mogla da napusti EU zbog planova nacionalista na vlasti da dozvole otpuštanje sudija ukoliko dovedu u pitanje zakonitost reformi pravosuđa koje poljska Vlada planira da sprovede, saopšteno je iz Vrhovnog suda u Varšavi.

U saopštenju se navodi da bi planovi mogli da budu suprotni evropskom pravu i da bi mogli da pogoršaju tenzije između Brisela i poljske vladajuće stranke Pravo i pravda /PiS/.

“Kontradikcije između poljskog i evropskog zakona će najvjerovatnije izazvati intervenciju institucija EU u vezi sa kršenjem sporazuma Unije i na duže staze će dovesti do potrebe da Poljska napusti Evropsku uniju”, dodaje se u saopštenju.

EU optužuje PiS za politizaciju pravosuđa još otkad je ova stranka došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, a PiS tvrdi da je reforma pravosuđa neophodna radi efikasnijeg pravosudnog sistema.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand saopštio je da Komisija ima prilično jasan stav u vezi sa zaštitom pravosuđa od političkog miješanja.

On je za Reuters rekao da Evropska komisija nastavlja da pažljivo prati situaciju i da je spremna i dostupna za razgovor sa poljskim vlastima u vezi sa pronalaženjem načina za rješavanje pomenutog pitanja.

Iz EU je juče saopšteno da će Brisel da ispita da li novi nacrt zakona podriva nezavisnost pravosuđa.