Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz potonulog broda izvučeno 431 beživotno tijelo

kina tragedija brod2

Kineske spasilačke ekipe do sada izvukle 431 beživotno tijelo iz putničkog broda koji je potonuo na rijeci Jangce, a i dalje se traga za još 11 nestalih.

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je riječ o najtragičnijoj brodskoj nesreći u posljednjih sedam decenija u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Na brodu koji je potonuo 1. juna nalazilo se ukupno 456 osoba, a do sada je spašeno njih 14.

Brod Dongfangzhixing (Zvijezda istoka) tokom plovidbe rijekom Jangce u kineskoj pokrajini Hubei potonuo je 1. juna kada je uplovio u pojas olujnog nevremena. Do sada je spašeno 14 osoba i izvučeno 431 beživotno tijelo. Još 11 osoba se vode kao nestali.

Kineske vlasti su saopćile da je istragom utvrđeno da nije prekoračen broj putnika na brodu čiji je kapacitet 534 osobe, a da je i posljednji tehnički pregleg plovila obavljen krajem prošle godine i da je imao dozvolu plovljenja do kraja aprila sljedeće godine. Istraga o uzrocima nesreće je i dalje u toku.

Kapetan broda i glavni inžinjer tehničke posade koji su preživjeli potonuće nalaze se u policijskom pritvoru. Izjavili su da je brod potonuo u roku od minute ili dvije nakon što ga je zahvatila oluja.