Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Izbori u Turskoj: Mladi par sa svatovima došao na biračko mjesto

07/06/2015

U Turskoj gdje se danas održavaju 25. parlamentarni izbori u historiji ove zemlje, jedan mladi par u Erzurumu je svatovskim vozilima stigao na biračko mjesto i prvo obavio građansku obavezu glasanja, a tek onda otišao u svadbeni salon za vjenčanje.

Figen i Numan Senol danas su uplovili u bračne vode, a prethodno su privukli pažnju javnosti kada su sa svatovima došli na biračko mjesto u srednjoj školi u mjestu Palandoken, u Erzurumu.

Mladenka je za AA kazala da je sretna što se datum njenog vjenčanja podudario sa datumom izbora. I njen izabranik Numan je istakao da je to za njega poseban dan jer su se i njegovi roditelji također vjenčali na dan održavanja izbora u Turskoj.

Riječ je o 25. parlamentarnim izborima u savremenoj historiji Turske na kojima se za mjesta u Velikoj narodnoj skupštini nadmeće ukupno 20 političkih stranaka, a izborni prag za ulazak u ovo najviše zakonodavno tijelo je 10 posto. Na izborima učestvje i ukupno 165 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u Turskoj ima ukupno 53.765.000 registriranih birača u Turskoj. Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

[pull_quote_right]Članovi biračkih odbora na biračka mjesta na periferijama Diyarbakira na jugoistoku Turske jutros su iz sigurnosnih razloga dopremljeni vojnim helikopterima[/pull_quote_right]

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje najviše zastupnika 88, potom Ankara 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

Turske snage sigurnosti su danas tokom izbora poduzele pojačane mjere sigurnosti kako bi se spriječili svaki oblici kršenja izbornog procesa, ali i narušavanje javnog reda i sigurnosti.

Članovi biračkih odbora na biračka mjesta na periferijama Diyarbakira na jugoistoku Turske jutros su iz sigurnosnih razloga dopremljeni vojnim helikopterima.

Nakon što večeras u 17 sati po lokalnom vremenu budu zatvorena biračka mjesta u pomenutoj regiji, glasački listići će ponovo biti transportovani helikopterima do sabirnog centra u Diyarbakiru.

Komentari

3 Comments

  1. Almir

    07/06/2015 at 10:37

    Malo medijske pažnje mora biti..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.