ukrajina

Iz UN-a upozoravaju da smo “na korak od katastrofe”, radnici nuklearke: “Stalno nas drže na nišanu”

nuklearna elektrana zaprozje – DPA – PIXSELL

Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor pozvala je dužnosnike da što prije posjete ukrajinsku elektranu Zaporožje zbog ponovnog granatiranja u tom području i upozorenja na “katastrofalne posljedice” nastavka borbi u blizini najveće evropske atomske elektrane.

“Ovo je ozbiljan trenutak, težak čas i IAEA-i mora biti dopušteno da provede svoju misiju u Zaporožju što je prije moguće”, rekao je šef agencije Rafael Grossi na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak navečer.

Glavni sekretar UN-a António Guterres kazao je da smo “na korak do katastrofe”

Radnici nuklearke: Stalno nas drže na nišanu

Radnici u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporižji opisali su za BBC kako ih drže na nišanu dok je ruske trupe koriste kao vojnu bazu.

Dva zaposlenika ispričala su kako im se svakodnevno prijeti otmicom, osim što su u strahu od “radioaktivne kontaminacije šire regije” ili nuklearne katastrofe.

“Moj radni dan je konstantni stres”, kaže Svitlana.

Ona i kolega Nikola sada mogu koristiti samo ruske Sim kartice i signal je vrlo ograničen.

“Psihološka situacija je teška. Vojnici hodaju posvuda s oružjem i svi smo zapravo na nišanu”, kazala je.

“Prošle sedmice nisam čak ni mogla doći na svoje radno mjesto, opasno je. U subotu je došlo do granatiranja dušik/kisik pogona, što je izazvalo požar. Nekim čudom, ljudi koji su ondje radili su preživjeli”, dodala je.

Zelenskij: Rusija se mora povući iz nuklearne elektrane

U najnovijem obraćanju javnosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se Rusija mora povući iz nuklearne elektrane Zaporožje kako bi obnovila ”sigurnost Evrope”.

“Rusija je dosegla novi minimum u globalnoj historiji terorizma. Niko drugi nije tako drsko koristio nuklearnu elektranu da prijeti cijelom svijetu i traži neke uvjete”, rekao je.