Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iza napada u Surucu stoji Islamska država?

surucu

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je danas da će povećati sigurnost duž granice sa Sirijom, pošto je 30 ljudi ubijeno bombom u gradu Surucu.

Istražitelji misle da je eksploziju izazvala žena bombaš samoubica iz Islamske države, kazao je turski premijer, prenosi BBC.

“Turska je poduzela sve neophodne mjere u borbi protiv Islamske države i sa tim će nastaviti”, kazao je Davutoglu na konferenciji za novinare.

“Suočeni smo sa terorističkim aktom i namjeravamo da pronađemo i kaznimo one koji su odgovorni”, kazao je Davutoglu dodajući da će sigurnosne mjere na granici sa Sirijom biti povećane.

Dopisnici kažu da Turska razbija militante, pošto je prethodno bila optužena da ih ignorira.

Dopisnik BBC-ja smatra da razlog napada može biti i to što je Turska pojačala borbu protiv militanata.

Vlasti će vjerovatno sada tražiti ekstremiste u samoj Turskoj, što za posljedicu može imati dalju odmazdu.

Jučer je 30 osoba poginulo a oko stotinu ozlijeđeno u eksploziji neutvrđenog porijekla u turskom gradu Surucu, blizu sirijske granice.

Jedan turski zvaničnik je potvrdio agenciji AFP da se eksplozija dogodila u vrtu kulturnog centra u Suruču, blizu sirijskog grada Kobanea, iz kojeg su džihadisti iz grupe Islamska država protjerani u januaru nakon četiri mjeseca intenzivnih sukoba s kurdskim milicijama iz Sirije.

Eksplozija je izazvala požar oko kulturnog centra u Surucu u kojem su 43 osobe povrijeđene.

Ovaj grad je prihvatio hiljade kurdskih izbjeglica iz Sirije koje su napustile Kobane nakon ofanzive Islamske države u septembru.