Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbjeglica iz Iraka: Hrvati nisu ljudi, oni su anđeli!

izbjeglice porodica migranti

Izbjeglicama koji se nalaze na ulazu u Sloveniju strpljenje je pri kraju. Svi žele što prije iz Hrvatske.

Na graničnom prijelazu Bregana, jutros je došlo do naguravanja sa slovenskom policijom. Hiljadu ljudi, a autobusa koji ih odvoze u prihvatilište u Brežice je premalo.

Slovenija im je, kao i Hrvatska, tek privremena destinacija, a cilj su Njemačka i skandinavske zemlje.

Sirijac Alla, arhitekt po struci, pobjegao je iz sirijskog ratnog pakla.

“Sve je uništeno, nadamo se da ćemo jednog dana imati priliku vratiti se u svoju zemlju, ali nema nade na vidiku”, kaže Alla.

Policija cijeli dan na kapaljku pušta izbjeglice. Umorni i su i iscrpljeni. Pokraj graničnog prijelaza, Crveni križ za njih je podigao šatore kako bi se bar malo okrijepili.

Autobusima se izbjeglice dovoze u prihvatni centar u Brežice, a tamo se moraju registrovati. U Brežicama je noć provelo 1.100 ljudi, a mjesta za prihvat sve je manje.

Četiri autobusa jutros su ondje prevozila i izbjeglice koje su besanu noć provele i na graničnom prijelazu Harmica kod Zaprešića. Sinoć je došlo do naguravanja sa slovenskom policijom, koja je upotrijebila sprej. Naguravanja i nervoze bilo je i jutros.

Uz djecu, na putu ima i trudnica. Supruga Iračanina Othmana za mjesec treba roditi.

“Teško joj je, ali šta da radimo, moramo dalje. Ipak, u Hrvatskoj ste nam mnogo pomogli. Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli”, poručio je Othman.

Iračanin Fared je došao iz Italije i na slovenskoj granici traži brata i njegovu porodicu.

“U Srbiji prije 10 dana sam izgubio porodicu. Nestao mi je brat. Pobjegli su zbog rata. Ja već pet godina živim u Italiji, a oni su sada odlučili napustiti Irak”, kaže Farad.

Umornim ljudima pomaže i slovenski Crveni krst, ali i stanovnici iz Hrvatske koji žive kod graničnog prijelaza. U pomoć je stigao i Sirijac Jihad Šarifi koji već 30 godina živi u Zaprešiću.

“Sad mi je jedan rekao ‘živjela Hrvatska’. Ljudi su prezadovoljni, iznenađeni su ljubaznošću koja ih je dočekala, nisu navikli na takvo gostoprimstvo”, rekao je Šarifi.

Gostoprimstvu se nadaju i na daljnjem putu.