Izbjeglica iz Sirije odgovorio na šest pitanja koja sve interesuju

Izbjeglice

Čini se da aktualna izbjeglička kriza nameće brojna pitanja. Zašto među izbjeglicama ima toliko vojno sposobnih muškaraca? Gdje su žene i djeca?

“Milad” (to mu nije pravo ime), 29-godišnji zubar koji je iz Sirije 2014. godine došao do Londona, na Facebooku je odgovarao na takva pitanja, a CNN je prenio nekoliko najzanimljivijih s odgovorima:

1. Mlad ste muškarac. Zašto niste ostali u svojoj zemlji kako biste učinili sve što možete da izgradite bolju budućnost?

– To nije tako jednostavno kad vam bombe lete iznad glave, kad čujete pucnjavu i kad ne možete pronaći posao i novac za život. Mislim, rat uništava sve u državi. Borite se, borite i borite i onda poželite otići. Čekate dvije ili tri godine i ništa se nije promijenilo. Kako to možete podnijeti?

2. Kako vam je u Velikoj Britaniji? Nedostaje li vam dom? Hoćete li se vratiti ako dobijete šansu ili se poboljšaju uvjeti u Siriji?

– Naravno, nedostaje mi dom, nema mjesta kao što je dom. Ako se uvjeti poboljšaju, mnogo bi se Sirijaca, ne samo ja, vratilo u Siriju.

3. Zašto ne odete u Dubai?

– Pitajte vlade zemalja Arapskog zaljeva. Nemam odgovor. Mnogo Sirijaca više bi voljelo ići u arapske zemlje jer su to razvijene zemlje, imaju novca i govore arapski. Ali su nam zatvorili vrata. Trebali biste pitati njih.

4. Gdje su žene i djeca?

– Mnogo je žena i djece izbjeglica, ali je muškarcima lakše napustiti Siriju. Usto, žene i djecu ne regrutiraju u vojsku. Muškarci se ne žele boriti za ili protiv Assadova režima.

5. Rekli ste da ne želite koristiti pravo ime zbog odmazde prema porodici koju ste ostavili u Siriji. Kakav čovjek ostavlja obitelj u ratnoj zoni?

– Nisu se lako mogli odlučiti da napuste dom i posao. Ja sam mlad. Nemam kuću i imam vremena tražiti drugi posao i mjesto za život. Ali moj otac, na primjer, koji ima 60 godina, ne može se lako odlučiti da ostavi sve. Otišao je nakon dvije godine, ne kad i ja, nakon što je shvatio da se ništa nije promijenilo i da je sve gore.