Izbjeglice u Hrvatsku ulaze preko nepreglednih brdovitih područja

izbjeglice hrvatska

U prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu noćas je pristiglo između hiljadu i dvije hiljade migranata i izbjeglica koji su u Hrvatsku iz Srbiju ušli iz pravca iločkog prigradskog naselja Bapska, a njihov dolazak stvorio je manju gužvu na ulazu u prihvatni centar u koji i dalje pristižu.

Konstantno ih je u centru oko 2.500. Migranti i izbjeglice koje su iz Srbije u Hrvatsku ušle preko Bapske niko nije očekivao jer je to područje brdovito, pa nemaju pregled kretanja kao kada u Hrvatsku ulaze preko Tovarnika koji je u ravnici.

Zatvoren granični prijelaz 

Granični prijelaz između Srbije i Hrvatske Batrovci – Bajakovo zatvoren je od jutros u oba smjera za teretni saobraćaj.

Hrvatska je juče blokirala ulaz teretnog saobraćaja iz Srbije preko tog prelaza, ali su kamioni mogli da izlaze iz Hrvatske i ulaze u Srbiju.

Međutim, zbog pada kompjuterskog sistema u Hrvatskoj jutros u 3.00 časa, sada je i to onemogućeno, blokiran je teretni saobraćaj u oba smjera, pa se i na izlazu iz te zemlje formirala kolona vozila, javila je Radio-televizija Srbije.

Na granici sa Hrvatskom i dalje je za putnička vozila otvoren samo prelaz Batrovci, a zadržavanja su od 15 do 30 minuta.

Iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun potvrdio je kako su do sada, upravo zbog loše konfiguracije terena, migranti izbjegavali ulaziti u Hrvatsku preko iločkog područja i tamošnje kopnene granice sa Srbijom. Do sada je naime u Hrvatsku preko iločkog područja ušlo tek 46 izbjeglica ali su se očito trendovi promijenili, kaže.

Najveći broj migranata i izbjeglica i dalje pristiže preko Tovarnika odakle se vlakovim upućuju prema mađarskoj i slovenskoj granici. Jutros je prema Botovu otišao 11 izvanredni vlak.

U Opatovcu se pojavila i grupa studenata medicine iz Beča kojima policija nije dozvolila dijeljenje lijekova izbjeglicama, ali su ipak uspjeli ipak podijeliti nekoliko pokrivača.

Slovenačka policija navela je da je stanje na Bregani i Harmici jutros normalizirano, ali su slovenske službe i dalje u pripravnosti za mogući novi dolazak većeg broja izbjeglica. Kako prenose slovenački mediji, Slovenija očekuje da Hrvatska neće nekontrolirano upućivati veći broj izbjeglica i migranata kako se dogodilo u petak i subotu, te očekuju da bi na Breganu idućih dana moglo doći najviše 3000 onih koji žele preko u Austriju i Njemačku.

Prihvatni centar slovenske policije u Brežicama trenutačno je potpuno prazan i spreman za prihvat novih izbjeglica i migranata, bude li potrebno.

Kako je jutros javio Slovenski radio, veći dio izbjeglica koji je proteklih dana došao u Sloveniju već je prešao u Austriju koja je jučer i tijekom noći prihvaćala migrante iz Slovenije preko graničnog prijelaza Šentilj, te odbila primiti samo njih desetak.

Stanje na austrijskim graničnim prijelazima u Gradišću u utorak je mirno a dan ranije u zemlju je tim putem iz Mađarske ušlo gotovo 10.000 izbjeglica.