Izbor lista “Forbes”: Angela Merkel najmoćnija žena svijeta

angela-merkel12

Njemačka kancelarka Angela Merkel je po peti put zaredom proglašena “najmoćnijom ženom” na svijetu u izboru američkog časopisa “Forbes”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uredništvo “Forbesa” tvrdi da samo jedna žena na svijetu ima šansi da u 2016. godini sa svjetskog trona skine Merkel i da je to trenutno druga najmoćnija žena Hillary Clinton, bivša šefica američke diplomacije i kandidatkinja za buduću predsjednicu SAD-a.

Merkel je u posljednjih 12 godina bila 10 puta na listi 10 najmoćnijih žena, od čega devet puta na samom vrhu. Za najmoćniju ženu svijeta prvi put je izabrana 2003. godine.

Njena najveća “suparnica” Clinton se na listi deset najmoćnijih pojavljivala svake godine od 2004. godine.

Lista najmoćnijih žena svijeta izrađena je na bazi njihovog imovnog stanja, medijskog prisustva, opusa nadležnosti i uspjeha u radu.

Melinda Gates, Janet Yellen, Mary Barra, Christine Lagarde, Dilma Rousseff, Sharyl Sandberg, Susan Wojcicki i Michelle Obama su žene koje su ušle na listu top 10 najmoćnijih žena današnjice.

Na listi najmoćnijih 100 žena ove godine se pojavilo 19 novih imena, među kojima su i visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini na 36., i pjevačica Taylor Swift na 64. mjestu. Ova 25-godišnja dobitnica Grammy nagrade je ujedno postala i najmlađa ikada na Forbesovoj listi.

Pjevačica Beyonce se nalazi na 21. mjestu i nabolje je plasirana iz elite slavnih, a Angelina Jolie je na 54. mjestu.