Globus

Promatračka misija EU

Izbori prošli dobro, problemi uglavnom na sjeveru Kosova

19/10/2021

Konstatirala je u konačnici da su izbori 17. oktobra pokazali stvarnu demokraciju na Kosovu i da je većina stranaka izbjegavala govor mržnje i netrpeljivosti

Nedjeljni lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizirani, a uočeni problemi odnose se uglavnom na sjever Kosova, priopćila je u utorak Promatračka misija EU.

Šef promatračke misije za lokalne izbore na Kosovu, austrijski parlamentarac Lukas Mandl, kazao je da su izbori za gradonačelnike i odbornike općina na Kosovu bili dobro organizirani i da su se poštovala pravila tokom kampanje.

Uočeni problemi odnosili su se “uglavnom na izbore na sjeveru Kosova”.

Mandl je naveo kako je na sjeveru Kosova konkurencija bila ograničena te da finansiranje kampanje nije bilo transparentno.

Po njegovim riječima, promatrači EU posjetili su 400 biračkih mjesta te je zabilježeno nekoliko slučajeva potpomognutog glasanja ili problema s važećim dokumentima.

Uz neke primjedbe na izborima koje su se odnosile na pravne nejasnoće kod registracije kandidata ili pak to što je samo na razini od 30 zadovoljeno rodno predstavljanje, misija ističe kako je “Srpska lista monopolizirala politički život kosovskih Srba” te da je “bilo slučajeva zastrašivanja i pritiska od kandidata Srpske liste”.

Izvjestiteljica za Kosovo i članica misije, Njemica Viola von Cramon, čestitala je građanima na nesmetanom i urednom izbornom procesu, unatoč izazovima pandemije, ustvrdivši da “nisu uočene veće slabosti ni tokom kampanje, ni tokom izbora”.

Kazala je, međutim, kako su najave Srpske liste da će, u slučaju da se ne formira zajednica srpskih općina, napustiti institucije, “prijetnja građanima i kandidatima koji nisu iz Srpske liste” te da se to moglo čuti od sagovornika na sjeveru.

Konstatirala je u konačnici da su izbori 17. oktobra pokazali stvarnu demokraciju na Kosovu i da je većina stranaka izbjegavala govor mržnje i netrpeljivosti, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.