Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Sutra svjedoči Edita Kalajdžić, autorica najzanimljivijih poruka u Gensek grupi

Sarajevo: Nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi Respiratori
19.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nastavljeno sudjenje premijeru FBiH Fadilu Novalicu i drugima optuzenim u aferi "Respiratori", odnosno zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant. Je li ovo što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?” – pisala je Kalajdžić Ganibegoviću 28. aprila prošle godine

U Sudu BiH sutra bi trebao biti nastavljen glavni pretres u predmetu „Fadil Novalić i drugi“, a koji se odnosi na spornu nabavku 100 respiratora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH u aprilu prošle godine.

Kao svjedok pred Sudom BiH sutra bi se trebala pojaviti Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH koja je često spominjana tokom suđenja optuženima u ovom predmetu koje je počelo u januaru ove godine.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Naime, Kalajdžić je bila jedna od učesnica razgovara u čuvenoj Viber grupi „Gensek“ putem koje je između ostalog komunicirala s premijerom Fadilom Novalićem i sad već bivšim direktorom Ureda premijera Hasanom Ganibegovićem.

MORAMO MI PREUZETI

Tokom ispitivanja različitih svjedoka koji su se u dosadašnjem sudskom postupku u ovom predmetu očitovali o svojim saznanjima o nabavci respiratora, često su u sudnici prezentirane poruke čiji je autor bila upravo Kalajdžić.

Iz poruka je evidentna uloga generalne sekretarke Vlade FBiH i pri smjeni Federalnog štaba Civilne zaštite u martu prošle godine, a iz samog tona i sadržaja poruka jasno je da je Edita Kalajdžić, za koju su inače mediji ranije pisali da je veoma „moćna osoba u Vladi FBiH“, imala snažan utjecaj na donošenje određenih odluka, kako u vezi s Kriznim štabom, tako i onima u vezi s respiratorima.

Ranije su prezentirane sljedeće poruke iz kojih se iščitava uloga Kalajdžić u smjeni Kriznog štaba, 24. marta 2020. godine, a o čemu ona s Novalićem komentira:

Kalajdžić: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab Civilne zaštite.

Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci.

Kalajdžić: Da.

Novalić: Imamo najbolji budžet u državi i dato je da s njim upravlja Jelka.

Kalajdžić: Moramo smijeniti Krizni štab. Preglasati šta treba ne možemo čekati Jelku.

Novalić: Ni on ni Jelka ništa ne čitaju. Ako Solak ne promijeni poslovnik možemo se slikati.

Kalajdžić: Da. Mijenjat ćemo i Solaka ako treba.

Ganibegović: (za Solaka): Ograničen je k’o balkon, a vozi Tuarega.

Novalić: On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o čemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak.

Kalajdžić: Mujica se prodaje za 100 maraka.

Poruke Edite Kalajdžić u Viber grupi „Gensek“ odnosile su se i na respiratore, pa je tako u jednoj od njih premijeru Novaliću Kalajdžić napisala:

“Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijena respiratora”, a i ova je poruka već prikazana u sudnici.

No, najzanimljivije poruke koje je Edita Kalajdžić slala putem Vibera Ganibegoviću odnose se na period kada je otkriveno koja je firma angažirana za nabavku respiratora, te kakvi su respiratori stigli u BiH.

Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant. Je li ovo što Kučuković kaže za ubijanje ljudi? – pisala je Kalajdžić Ganibegoviću 28. aprila prošle godine, a nakon što su novinari otkrili da su postojala dva ugovora za nabavku respiratora i da nisu stigli respiratori HCVE003, nego ACM812 A.

Ganibegovićeva poruka Novaliću: Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu malini

Očekuje se da Kalajdžić pojasni sutra pred Sudom BiH ko je “Seb” iz poruke i da li je riječ o Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Iz ove poruke je evidentno i da je Kalajdžić znala za upozoravajuće poruke o opasnim respiratorima koje je Ganibegoviću još prije dolaska respiratora ACM812 A slao biznismen iz BiH s kanadskom adresom Edvin Kučuković, a koje su očito ignorisane.

Novalićev savjetnik primio poruku: Čuvajte se respiratora, pacijenti na njima umiru!

NOVALIĆ KALAJDŽIĆ: MENI JE BEBO ZA DANAS DOSTA

Podsjećamo, kada je u martu pred Sudom BiH u ovom predmetu svjedočila Sebija Izetbegović, ona je na pitanje tužitelja „da li poznaje osobu, generalnu sekretarku Vlade FBiH Editu Kalajdžić i da li je imala s njom komunikaciju po pitanju nabavki” odgovorila da je kada je prošle godine u aprilu na jednom portalu vidjela “neke kutije s navodnim respiratorima” te dva ugovora kontaktirala Kalajdžić:

– E, tad sam ja nazvala gospođu i pitala je da li ona zna šta se dešava, zašto su sve te oznake različite i ona mi je rekla da ne zna ništa i da u tome nije učestvovala. To je bilo sve što smo razgovarale – rekla je Izetbegović u martu ove godine pred Sudom BiH o čemu je Fokus već iscrpno izvještavao.

Također, Edita Kalajdžić je nakon otkrića afere “Respiratori” savjetovala premijeru Novaliću da se raskine ugovor sa “Srebrenom malinom” o nabavci respiratora.

– Šefe, ovaj ugovor treba raskinuti. Sad sam ga čitala. I tražiti povrat sredstava. Rok za isporuku je bio 15. 04. Treba kazati da ne preuzimaju ništa, pisala je Kalajdžić Novaliću, a on joj odgovara;

– Meni je bebo za danas dosta. Kako ćemo raskinuti kad su pare otišle u Kinu, napisao je Novalić.

Kalajdžić mu na to odgovara:

– Šta nas briga gdje su pare. Nije isporučio robu do 15. aprila.

Novalić potom Kalajdžić pita:

– Šta je glavni razlog raskida ugovora? Rok?, a Kalajdžić mu odgovara potvrdno, uz napomenu da je ugovor koji joj je proslijedio Ganibegović katastrofalan, te da “izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori”.

Novalić je konstatirao da bi raskidom ugovora “još bi se samo gore uvalili”.

Ovo su neke od poruka koje su do sada prikazane u sudnici Suda BiH i o kojima bi se Kalajdžić sutra vjerovatno trebala detaljnije očitovati.

Inače, svjedok Hasan Ganibegović tokom svjedočenja kazao je da je nakon što je otkriven način nabavke respiratora, Edita Kalajdžić naredila da obrišu poruke na Viberu, pa će generalna sekretarka Vlade FBiH vjerovatno biti ispitivana i na ovu okolnost.

Hasan Ganibegović: Edita Kalajdžić je rekla da obrišemo poruke na Viberu

Ono što je zanimljivo za ovu svjedokinju jeste to da je jedan od tužitelja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” nedavno u sudnici kazao da se ona u više navrata obraćala Sudu BiH pisanom izjavom u kojoj je ustvrdila da se njen telefon koji je privremeno oduzet i nalazi se u Tužilaštvu BiH, koristi, iako je deponovan kao dokazni materijal u slučaju “Respiratori”.

Hukeljić je iznio podatak da je Tužilaštvo od Suda dobilo ukupno pet podnesaka koje im je dostavila Kalajdžić. Ona je, prema Hukeljićevim riječima, navela da je broj korišten putem Viber aplikacije, odnosno da su s njenog viber broja pozivani ljudi koje ona poznaje.

Hukeljić je kazao da je Sud BiH o tome obavijestio samo Tužilaštvo, a ne i odbrane u ovom slučaju te da je od njih zatraženo da te navode provjere.

Suđenje u ovom predmetu počelo je krajem januara ove godine. Do sada je saslušano dvadesetak svjedoka, a većina onih bliskih premijeru Novaliću doživjela je “amneziju” i uglavnom se njihovo svjedočenje pred Sudom BiH razlikuje od onoga što su rekli u iskazima Tužilaštvu BiH tokom istrage o ovom predmetu.

Hasan Ganibegović postao neprijateljski svjedok, dobio “amneziju” o svim važnim pitanjima

Većina odgovora svjedoka na pitanja koja su ključna za ovaj predmet glasi :”ne sjećam se”, ne znam”,”ne mogu tvrditi sa sigurnošću”.

Svjedokinja u aferi “Respiratori” promijenila iskaz: “Zapisnik sam čitala pod slabim svjetlom”

Stoga, bit će interesantno sutra vidjeti kakvo je pamćenje generalne sekretarke Vlade FBiH i hoće li njeno svjedočenje pred Sudom BiH biti identično onom što je rekla u iskazu Tužilaštvu BiH prošle godine.

Podsjećamo, osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.