Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Makedoniji: Do 10 sati glasalo 9,49 posto birača

makedonija izbori

Predsjednik Državne izborne komisije Makedonije (DIK) Aleksandar Čičakovski je danas na konferenciji za novinare izjavio da je na prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji do 10 sati glasalo 9,49 posto birača, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je nekoliko građana uložilo prigovor u vezi sa povredom biračkog prava u izbornom procesu.

Naglasio je da se još uvijek obrađuju podaci sa glasanja koje je održano u subotu, kada su osim zatvorenika, glasali pripadnici dijaspore i bolesni i nemoćni.

Građani Makedonije s pravom glasa jutros od sedam sati izlaze na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Izbori se održavaju dvije godine prije planiranog roka, u skladu sa sporazumom o okončanju političke krize koju su prethodnih mjeseci obilježile međusobne optužbe dvije glavne političke stranke konzervativne VMRO-DPMNE i opozicionog ljevičarskog SDMS.

Na izborima na kojima će državljani Makedonije moći glasati večeras do 19 sati učestvuje 11 političkih subjekata: Koalicija „Za bolju Makedoniju“ na čelu s VMRO-DPMNE, Demokratska partija Albanaca (DPA), Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicija na čelu s SDSM, Koalicija „Za promjene i pravdu“ (FRODEM, DEMOS, DS MORO-RP), Partija demokratskog prosperiteta (PDP), Koalicija „Savez za Albance“ (DR-DPA Uniteti, NDP), Liberalna partija, VMRO – Za Makedoniju (VMRO – NP, OM, Dostojanstvo), Pokret Besa i Ljevica.

U utrci za 120 do 123 mjesta u makedonskom Sobranju, u zavisnosti od toga koliko će zastupnika izabrati dijaspora, učestvuju 1.092 kandidata.

Pravo glasa na ovim izborima u Makedoniji imaju 1.784.524 građanina, dok 20.591 ima stalno prebivalište van zemlje. Glasači u Makedoniji će u šest izbornih jedinica na ukupno 3.480 biračkih mjesta koristiti pravo glasa, dok će glasači u inostranstvu moći glasati na 46 birališta.

Prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji nadgleda 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača.