Izbori u RH: U BiH glasovalo 20.000 birača

Predsjednicki-izbori-DIP-osim-u-Hrvatskoj-birat-ce-se-u-jos-50-zemalja-na-90-birackih-mjesta

U Bosni i Hercegovini je u nedjelju na birališta izašlo nešto više od 20.000 birača, od čega je u Mostaru glasovalo njih oko skoro 15.000, javljaju pojedini mediji u BiH, pozivajući se na informacije iz izbornih povjerenstava gdje se nalaze hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH.

Večernji list za BiH je na svome portalu objavio kako su na biračkim mjestima u Mostaru glasovala 14.624 birača, Sarajevu 2924, Banjoj Luci 991 a u Tuzli 1544 birača.

Ukupno su u BiH bila otvorena 33 otvorena birališta, i unatoč povećaoj izlaznosti nisu zabilježene veće gužve, kao ni problemi u izbornom procesu.  Jedino se u Mostaru glasovalo sve do 19:40 sati zbog velikog broja osoba koji su tražili dodatne potvrde za glasovanje jer se nisu prethodno registrirali za izbore.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je ukupno oko 17.000 birača.

Iako nisu objavljeni prvi službeni podaci, prva internet televizijija u BiH Prvi.tv je, pozivajući se na svoje izvore, objavila kako je kandidat HDZ-a i Domoljubne koalicije za 11. Izbornu jedinicu general Željko Glasnović dobio najviše preferencijalnih glasova u BiH.

Prvi.tv navodi kako Glasnović, zajedno  Božom Ljubićem i Ivanom Šukerom, ima najviše izgleda za tri saborska mandata iz 11. izborne jedinice.