Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

alarmantna situacija

Izdano upozorenje: Eruptirao vulkan na Islandu, evakuirano 4.000 ljudi

Foto: Facebook

Erupcija se dogodila oko četiri kilometra od ribarskog grada Grindavik i nedaleko od elektrane Svartsengi

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je jučer nakon sedmica intenzivne potresne aktivnosti, saopćio je državni Meteorološki ured.

Vlasti su evakuirale gotovo 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavika i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna na otoku Reykjanesu.

Eruptirao u blizini elektrane

“Upozorenje: erupcija je započela sjeverno od Grindavika kod Hagafela”, objavio je Meteorološki ured na svojoj web stranici. Na snimkama i u prijenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava.

Erupcija se dogodila oko četiri kilometra od ribarskog grada Grindavik i nedaleko od elektrane Svartsengi. Vulkanolozi su se isprva bojali da erupcija predstavlja značajnu prijetnju i gradu i geotermalnoj elektrani, no kasnije su procjene pokazale da situacija nije tako strašna kao što se prije pretpostavljalo.

“Ova erupcija je veća od prethodnik na Reykjanesu”, rekao je za New York Times vulkanolog Magnus Gudmundsson.

Islandske su vlasti tokom proteklog mjeseca gradile odbrambene zidove oko elektrane kako bi je zaštitile od tokova lave.

Vlasti su u novembru saopćile da grade veliki nasip dizajniran za preusmjeravanje tokova lave oko geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi nešto više od 6 kilometara od Grindavika.

Upozorenje na visoke i opasne valove

Turisti i lokalno stanovništvo upozoreni su na opasnost od visokih i opasnih valova na plaži Reynisfjara na Islandu u sljedećih nekoliko dana, rekle su vlasti u upozorenju objavljenom na vladinoj web stranici Safe Travel.

Nije jasno je li upozorenje povezano s erupcijom vulkana blizu Grindavika, koji se nalazi gotovo 230 km zapadno od popularne plaže s crnim pijeskom. “Držite se dalje od mora, držite djecu blizu sebe i ne ulazite u špilju”, poručile su vlasti.

Á morgun og næstu daga verður öllum leiðum inn til Grindavíkur lokað öllum nema viðbragðsaðilum og verktökum sem eiga…

Posted by Lögreglan á Suðurnesjum on Monday, December 18, 2023

Zvaničnici su kasnije rekli da je područje erupcije zatvoreno do daljnjega.

Najveća erupcija ikad?

Posljednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluotoku u nenaseljenim područjima, ali se vjeruje da trenutna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U martu 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sistemu Fagradalsfjall.