Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izdata potjernica za Gulenom nakon pokušaja puča

erdogan – gulen

Sud u Istanbulu izdao je potjernicu i nalog za hapšenje za osnivača terorističke organizacije FETO/PDY Fethullaha Gulena, zbog naređivanja pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula, javlja agencija Anadolija.

Potjernica i nalog za hapšenje Fethullaha Gulena izdati su po zahtjevu Cana Tuncaya, tužioca za terorizam i organizirani kriminal Tužilaštva u Istanbulu.

Radi se o prvoj potjernici i nalogu za hapšenje za Gulenom koji je izdat nakon pokušaja državnog udara, 15. jula, u toj zemlji.

U odluci se navodi kako je teroristička organizacija FETO, infiltrirajući se u Oružane snage Turske, 15. jula prvenstveno u Istanbulu i Ankari, imala cilj promijeniti ustavni poredak u toj zemlji i preuzeti kontrolu nad svim institucijama i sigurnosnim jedinicama.

Također, navedeno je kako je jedna grupa vojnika odanih organizaciji FETO/PDY, koja ima za cilj postati velika i utjecajna politička i ekonomska sila na međunarodnom planu, pokušala izvesti državni udar i srušiti prvenstveno vladu i druge ustavne istitucije. Tokom pokušaja puča izvršena su brojna krivična djela.

Prilikom pokušaja državnog udara pokušan je i atentat na predsjednika te zemlje Recepa Tayyip Erdogana, a prilikom suprotstavljanja vojnicima pučistima poginuo je veliki broj pripadnika vojske, policije i civila.

Navedeno je da je na osnovu do sada prikupljnih dokaza ustanovljeno da je u pokušaju državnog udara učestvovao veliki broj pripadnika FETO/PDY-a, te da nema sumnje da je državni udar izveden po direktivi vođe terorističke organizacije FETO/PDY Fethullaha Gulena.