Izetbegović: Bez pomirenja nema sigurnosti i stabilnosti regiona

bakir-izetbegovic-bg

Na pitanje da li i dalje strahuje za stabilnost u BiH i na osnovu kojih informacija i dalje upozorava na nestabilnost u BiH, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako BiH želi sve najbolje i da se Srbija neće miješati u unutrašnje stvari BiH poštujući integritet BiH, prenosi Anadolu Agency.

“Bosni i Hercegovini iskreno želim sve najbolje. Poštujemo integritet BiH, naravno, poštujemo i Republiku Srpsku kao entitet, ali nikad iz Srbije niste čuli bilo šta protiv BiH. Daćemo sve od sebe da pomognemo BiH ne mešajući se u unutrašnje stvari te zemlje, učiničemo sve da svojim izjavama doprinesemo stabilizaciji prilika u BiH”, kazao je Vučić.

On je dodao da je Srbija pred velikim izazovima, da mora provesti niz reformi za stabilizaciju ekonomskih prilika, i da Srbiji u svemu tome odgovara da ima stabilno okruženje i dodao da će na tome i insistirati.

Na pitanje novinara kakvu poruku šalje pravosuđe BiH “kad uhapsi pa pusti osumnjičenog za ratni zločin Nasera Orića”, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako će proces protiv Orića biti nastavljen.

“Gospodin Orić je priveden i njemu će proces biti nastavljen. Valja vjerovati pravosuđu i učiniti sve da građani vjeruju tom pravosuđu”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta očekuje od današnje šetnje Beogradom, Knez Mihailovom ulicom, Izetbegović je kazao kako su članovi Predsjedništva BiH dolaskom u Beograd “pratili suštinu, a ne formu stvari”.

Naglasio je kako su tri člana Predsjedništva BiH vrlo brzo došla u posjetu premijeru Srbije (nakon napada na Vučića tokom komemoracije u Srebrenici povodom 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima, op.a.).

“Želimo da krenemo u snažni razvoj regiona. Za to su potrebni sigurnost i stabilnost, a toga nema bez intenzivnog procesa pomirenja”, kazao je Izetbegović.

vucic-predsjednistvo-bih1

Izetbegović je na pitanje novinarke jednog srbijanskog medija o tome „da Sarajevo na zločine nad Srbima gleda kao na izolovane slučajeve“ rekao riječima “zločin je zločin i svi će odgovarati za njih” dodavši kako je Sarajevo u ratu, kad je svaki treći njegov stanovnik bio pogođen, a svaki deseti ubijen, imalo snage da zaustavi zločine nad Srbima”.

„Svaki ratni zločin je ratni zločin. Sarajevo ne gleda na zločine nad Srbima kako ste vi kazali, 8.372 žrtve ili njih osam, zločin je zločin i svi će odgovarati za njih. Sarajevo je u ratu pretrpjelo užas. Svaki treći Sarajlija je pogođen, svaki deseti ubijen. Sarajevo je u sred rata, kad je bilo opkoljeno, imalo snage da zaustavi zločine nad Srbima, što su radili neki odmednuti komandanti. Mi smo bili strana koja se sistematski suprotstavljala zločinu, a ne strana koja ga je ohrabrivala“, kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje Vučiću o tome kako gleda na to da su napadači na njega, 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, nakon ispitivanja pušteni na slobodu, premijer Srbije odgovorio je:

„Na to sam zaboravio i spreman sam da u prijateljskom tonu gledam na našu saradnju. Bilo je neprijatno i teško, ali je to gotovo ništa u odnosu na ono što se dogodilo mnogim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u ratovima. Ako su ti ljudi u stanju da oproste i gledaju u budućnost bilo bi tupavo da ne mogu da razmišljam o budućnosti. Danas smo razgovarali o napadu na mene, i objektivno i racionalno sagledali sve. Zahvalan sam Bakiru što je rekao. On osjeća i vidi da u meni nema neprijatelja. Ne smatram ga ni lošim čovjekom ni neprijateljem, ni najmanje, naprotiv. Ruka Srbije je pružena i bit će uvijek pružena. Šta drugo možemo da radimo? Da se ponovo bijemo, da Drina bude mutna od krvi, da mi pobijemo dva miliona Bošnjaka ili oni sedam, osam miliona Srba ili da svi zajedno pobijemo Hrvate. Zato i jeste naša obaveza da stvorimo mir i normalno razmišljanje u našim narodima i našim zemljama. Beograd je otvoren i kosmopolitski grad. Bakiru i Draganu želim da poručim da je ovo njihova kuća, i uvijek su dobrodošli. Neka se osjećaju kao kod kuće“.

Članovi Predsjedništva BiH i srbijanski premijer Aleksandar Vučić održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka u Beogradu. Članovi državnog vrha BiH, Dragan Čović, Bakir Izetbegpović i Mladen Ivanić borave u posjeti Beogradu na poziv srbijanskog premijera.