Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Više je stvari koje nas tjeraju da gledamo u budućnost

dragan-covic-bg

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je nakon današnjeg sastanka u Beogradu članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića kazao da su razgovarali o mnogo tema, ali da želi naglasiti da postoji puno toga “što nas tjera da razmišljamo o prošlosti, ali da postoji više stvari koje nas tjeraju da gledamo ispred sebe”.

Čović je istakao prednosti dobrosusjedskih odnosa BiH i Srbije, a kako je rekao, preduvjet za to je posjet članova Predsjedništva BiH Beogradu.

“Jedanaest dana nakon Srebrenice pričamo o potpuno drugim temama, o gospodarstvu, infrastrukturi, energetici, namjenskoj industriji, turizmu”, rekao je Čović.

On je dodao da će već sutra u Predsjedništvu BiH raspraviti današnju posjetu i da će predsjednika Srbije Tomislava Nikolića pozvati da dođe u BiH u 10. mjesecu kao i da će Vijeću ministara predočiti ove razgovore i do 26. ili 27. augusta u Beču imati snažan iskorak koji će stvoriti preduvjete za zajednički sastanak vlada na ove teme.

Čović je rekao da je to put i da drugog puta “za nas u BiH” nema.

Dragan Čović je rekao da prošlost treba ostaviti povijesničarima, a da “mi kroz naše predsjedništvo, parlamentarnu i izvršnu vlast saradnju dignemo na najveću moguću razinu između BiH i Srbije”.

“To je naš prioritet. Zbog toga sam presretan da danas razgovaramo o ovome ovdje”, rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se na kraju obraćanja medijima zahvalio Vučiću na pozivu i rekao da želi da pružena ruka suradnje pošalje poruku svima.