Globus

nakon sydneya i melbourne

Izlaze iz najdužeg lockdowna na svijetu: Za vakcinisane se otvaraju pubovi, frizerski saloni…

21/10/2021
Foto: Unsplash

Od početka augusta, stanovnici drugog po veličini australijskog grada su u izolaciji - što im je šesto zatvaranje tokom pandemije - kako bi ugušili epidemiju koju je potaknuo vrlo zarazni soj Delta

Milijuni u Melbourneu spremaju se izaći iz najdužeg zatvaranja na svijetu zbog pandemije koronavirusa u četvrtak kasno navečer, iako je broj slučajeva i dalje blizu rekordnih razina, a pubovi, restorani i kafići žurno pune zalihe prije nego što otvore svoja vrata.

Od početka augusta, stanovnici drugog po veličini australijskog grada su u izolaciji – što im je šesto zatvaranje tokom pandemije – kako bi ugušili epidemiju koju je potaknuo vrlo zarazni soj Delta, javlja Hina.

Dužnosnici su obećali ukidanje mjera zabrane nakon što je vakcinisanje dvostrukom dozom za osobe starije od 16 godina prešlo 70 posto u državi Victoria, čiji je glavni grad Melbourne.

Premijer Scott Morrison u četvrtak je potvrdio da je država postigla taj cilj, pa je bilo mjesta u kojima je procijepljenost dostigla 80 i 90 posto.

Od 23:59 sati (1359 GMT) pubovi i kafići mogu imati 20 posjetitelja – koji su vakcinisani dva puta – u zatvorenom prostoru i 50 na otvorenom, dok frizeri mogu dopustiti ulaz za pet mušterija. Maske će i dalje biti obvezne i u zatvorenom i na otvorenom.

Dok se firme pripremaju za doček kupaca, dnevne su zaraze u Viktoriji u četvrtak porasle na 2232, što je drugi najveći dnevni broj u bilo kojoj australskoj državi tijekom pandemije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.