Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarni izbori

Izbori u Sloveniji: Menadžer Golob uvjerljivo pobijedio Janšu

golob ss

Stranka Gibanje Svoboda na čelu s Robertom Golobom uvjerljivo slavi

Na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Sloveniji, do 16 sati, odnosno tri sata prije zatvaranja birališta, glasalo je 49.3 posto od gotovo 1.7 miliona upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34.32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Prema rezultatima izlaznih anketa koje je Mediana provela za RTV Slovenija i Pop TV, stranka Gibanje Svoboda na čelu s Robertom Golobom uvjerljivo slavi, prenosi Hina.

Dobila je najviše glasova, 35.8 posto, a slijede Slovenska demokratska stranka Janeza Janše s 22.5 posto i Nova Slovenija koja je dobila 6.8 posto glasova.

Parlamentarni prag prešla bi i stranka SD sa 6.6 posto glasova i stranka Ljevica koja je dobila 4.4 posto glasova birača.

Danas se na odabranim biračkim mjestima diljem zemlje održavaju paralelni izbori na kojima svaki četvrti birač daje svoj glas. Zbog velikog odaziva može doći do odstupanja, pojasnila je za TV Slovenija Janja Božič Marolt iz Mediane.

Na izborima 2016. godine relativnu većinu osvojio je Janez Janša sa svojom strankom, no zbog nedostatka koalicijskih partnera nije uspio formirati vladu. Tada je lijevu koalicijsku vladu sastavio Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26. No Šarčeva vlada pala je nakon dvije godine i tada ju je naslijedila sadašnja Janšina.

Prve službene djelomične rezultate s birališta državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati na svojim mrežnim stranicama oko 20.30 sati, a paralelno s tim i projekcije o tome koliko bi koja stranka mogla imati zastupničkih mandata u novom parlamentu.