Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slavio Ivan Korčok

Iznenađujuća pobjeda prozapadnog kandidata u prvom krugu izbora u Slovačkoj

slovačka
Foto: Pixsell

Slovačka se suočava sa sve većom izolacijom od svojih susjeda, uključujući isključenje sa sastanaka u Ukrajini, kao i unutar EU i NATO-a i suspenziju međuvladine saradnje sa Češkom zbog Ficovih proruskih stavova i stava o ratu u Ukrajini

Bivši slovački prozapadni ministar vanjskih poslova Ivan Korčok ostvario je u subotu iznenađujuću pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, ali put do konačne pobjede nad koalicionim partnerom Roberta Fica, Peterom Pellegrinijem, neće biti lak i on će morati boriti se sa sve problematičnijim vanjskopolitičkim stavom vladajuće stranke u odnosu na Rusiju i Ukrajinu, piše Euractiv.

Korčok je sa 42,5 posto glasova prošao bolje nego što su predviđale ankete. Većina je prognozirala tijesnu pobjedu Pellegrinija, predsjednika parlamenta i lidera vladajuće stranke Hlas, ali je nakon prebrojavanja glasova sakupio samo 37 posto.

Solvačka se suočava s izolacijom

Govoreći nakon rezultata, pobjednik prvog kruga odmah se usmjerio na vladajuću stranku i tekuću diplomatsku krizu sa bliskim saveznicima Slovačke.

-Svakako sada moram razgovarati sa biračima vladajuće koalicije, koji se ne slažu s tim kuda vlada vodi Slovačku, posebno u vanjskoj politici – rekao je Korčok nakon što je objavljena njegova pobjeda, misleći na Ficov prijateljski stav prema Rusiji.

-Oni se sigurno ne slažu s načinom na koji se distanciramo, vrijeđamo naše najbliže partnere i palimo mostove sa nama najbližima, Češkom i Poljskom. To nije dobro za Slovačku – dodao je bivši ministar vanjskih poslova.

Slovačka se suočava sa sve većom izolacijom od svojih susjeda, uključujući isključenje sa sastanaka u Ukrajini, kao i unutar EU i NATO-a i suspenziju međuvladine saradnje sa Češkom zbog Ficovih proruskih stavova i stava o ratu u Ukrajini.

Pellegrini je čestitao Korčoku, ali i napomenuo da zbir rezultata pokazuje da “većina Slovaka ne želi liberalno-desno-progresivnog predsjednika”.

Sljedeće i posljednje sučeljavanje između Korčoka i Pellegrinija održat će se 6. aprila.

Međutim, unatoč Korčokovom trijumfu u prvom krugu, ništa nije riješeno jer ankete i stručnjaci ističu da bi Pellegrini mogao krenuti u mobilizaciju glasača poraženih kandidata.

Harabinovi glasači

Prema političkim analitičarima Grigoriju Mesežnikovu, predsjedniku Instituta za javne poslove u Slovačkoj, i Radoslavu Štefančiku sa Ekonomskog univerziteta u Bratislavi, Korčokova konačna pobjeda zavisiće od kombinacije faktora.

Ključno će biti hoće li privući neglasače i za koga će u drugom krugu glasati najveća slovačka manjina, Mađari.

Ali ono što će se dalje dogoditi za pristalice Štefana Harabina, proruskog bivšeg ministra pravde koji je bio treći sa samo 11,7% glasova, bit će ključno.

-Da bi Korčok pobijedio (…) bio bi potreban izostanak Harabinovih birača u drugom krugu i podrška Korčoku od strane zapadnih kandidata – istaknuo je Štefančík.

Vrijednosti Harabinovih glasača dobro odjekuju s koalicijom Roberta Fica. To potvrđuje i činjenica da je Andrej Danko, lider koalicione stranke SNS, odustao od predsedničke kandidature u korist Harabina umesto Pelegrinija.