Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez sporazuma

Izrael bojkotovao pregovore o primirju jer je Hamas odbio da objavi listu živih talaca

Gaza
Foto: Pixsell

“Hamas odbija da obezbijedi jasne odgovore, dakle nema razloga da se šalje izraelska delegacija”, navodi se u citatu

Izrael je bojkotovao pregovore o primirju u Gazi održane u Kairu u nedjelju, 3. marta, nakon što je Hamas odbacio zahtjev da pošalje kompletnu listu talaca koji su još živi, pišu izraelski mediji.

Delegacija Hamasa, organizacije koju Sjedinjene Države i Evropska unija karakterišu kao terorističku, došla je u Kairo na pregovore o kojima se govorilo kao o posljednoj prepreci prije sporazuma koji bi na šest sedmica zaustavio borbe.

Ipak, do večeri, izraelska strana se nije pojavila.

“Nema izraelske delegacije u Kairu”, piše Ynet, onlajn verzija izraelskih novina “Yedioth Ahronoth”, citirajući neimenovane izraelske zvaničnike.

“Hamas odbija da obezbijedi jasne odgovore, dakle nema razloga da se šalje izraelska delegacija”, navodi se u citatu.

Vašington je insistirao da je sporazum o prekidu vatre blizu, te da bi trebalo sve da bude dogovoreno do Ramazana, koji počinje za sedam dana.

Ali, sukobljene strane su u javnosti dale vrlo malo indikacija da se povlače od svojih ranijih zahtjeva.

Nakon što je delegacija Hamasa stigla, palestinski zvaničnik je rekao agenciji Reuters da sporazum “još nije tu”. Nije bilo zvaničnih komentara izraelske strane.

Jedan izvor upućen u pregovore je u subotu rekao da bi Izrael mogao da se ne pojavi u Kairu sem ako Hamas ne predstavi punu listu talaca koji su još živi. Palestinski izvor je rekao za Reuters da Hamas do sada odbija takav zahtjev.

U prethodnim pregovorima, Hamas je izbjegavao diskusiju o stanju pojedinačnih talaca, dok uslovi za njihovo oslobađanje nisu dogovoreni.

Američki zvaničnik je u subotu rekao novinarima: “Put ka prekidu vatre je sada vrlo direktan i jasan. Sporazum je na stolu. Postoji okvirni sporazum.”

Izrael se složio sa okvirom, te se čeka odgovor Hamasa, rekao je ovaj zvaničnik.

Sporazum bi značio prvo produženo primirje u ratu koji bjesni već pet mjeseci, sa jednonedjeljnom pauzom tokom novembra. Deseci talaca koji su u zatočeništvu militanata bi bili pušteni na slobodu, u zamjenu za palestinske zatvorenike.

Pomoć bi stigla u Gazu, koja se trenutno nalazi na rubu ozbiljne gladi. Borbe bi prestale na vrijeme, da se spriječi masovni izraelski napad na Rafu, gdje se nalazi više od pola od 2,3 miliona stanovnika Gaze, pritjerani uza zid, jer se sa južne strane nalazi ograda na granici sa Egiptom.

Izraelske snage bi se povukle iz nekih oblasti, a stanovnici Gaze bi mogli da se vrate svojim domovima.

Dok posrednici u ratu Izraela i Hamasa traže način za prekid vatre, Izrael nastavlja ofanzivu u Pojasu Gaze.

Ipak, sporazum po svemu sudeći ne ispunjava ključni zahtjev Hamasa, a to je permanentni kraj rata, te ne rješava sudbinu više od polovice stotine preostalih talaca – među kojima su izraelski muškarci, koje ne obuhvataju uslovi za oslobađanje žena, djece, starijih i povrijeđenih.

Egipatski posrednici su naveli da bi ta pitanja moglo biti sklonjena sa strane za sad, ali sa osiguranjem da će kasnije biti riješena. Izvor iz Hamas je rekao za Reuters da militanti čekaju “paket” rješenja.

U međuvremenu, član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc (Benny Ganz) bi u Vašingtonu u utorak trebalo da se sastane sa američkim državnim sekretarom Entonijem (Antony) Blinkenom, a američki izaslanik Amos Hohštajn (Hochstein) će u ponedjeljak biti u posjeti Bejrutu, da vidi šta može da se učini na deeskalaciji konflikta na libansko-izraelskoj granici.