Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zločin nad civilima

Izrael izveo brutalan napad na kamp u Rafahu, ubijeno je na desetine ljudi

Foto: Screenshot/X

Spasilački napori se nastavljaju, a vlasti potvrđuju da će se broj žrtava vjerovatno povećati zbog velikog požara i razaranja na licu mjesta

Prema informacijama palestinske novinske agencije WAFA, u napadu Izraela na izbjeglički kamp u Rafahu, uprkos odluci ICJ-a, ubijeno je najmanje 40 Palestinaca.

Raseljene palestinske porodice su ubijene su dok su spavale u svojim barakama centra za raseljene koji su pripadali UNRWA-i u Tal Al-Hawwa, u Rafahu.

Izrael je ovo područje proglasio “sigurnim” za Palestince nakon što su ih prisilno raselili iz južnog Rafaha i Khan Yunisa.

Veliki broj ljudi u bolnicama

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su da su izvele zračni napad usmjeren na Hamasovo postrojenje u tom području.

Ranije je Hamas ispalio osam raketa iz Rafaha prema Tel Avivu, što su prvi napadi dugog dometa na taj grad od januara.

Deseci su ranjenih. Povrede su teške, uključuju i amputacije i teške opekotine.

Spasilački napori se nastavljaju, a vlasti potvrđuju da će se broj žrtava vjerovatno povećati zbog velikog požara i razaranja na licu mjesta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta u Rafahu izvještava da njihova terenska bolnica prima veliki priliv žrtava koji traže pomoć zbog povreda i opekotina.

-Dobili smo dojave da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata. Naši timovi neumorno rade na spašavanju života. Od ključne je važnosti zaštititi civile i pridržavati se osnovnih pravila međunarodnog humanitarnog prava: razlikovanje, proporcionalnost i mjere opreza – naveli su.

Očevici su naveli kako su uslijed napada mnogi šatori planuli, a napadnuto područje nije bilo na listi mjesta koja su bila pod naredbom evakuacije.

Naveli su kako su izraelski vojni avioni izbacili najmanje osam raketa na to područje.

Međunarodni sud pravde u Hagu (ICJ) je 24. maja naredio Izraelu momentalno obustavljanje napada na Rafah.