Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izrael nastavio s ofanzivom na Pojas Gaze, najmanje su tri osobe ubijene

gaza
Foto: Pixsell

Izraelska vojska saopćila je da njene snage nastavljaju svoje operacije širom enklave, ciljajući borce i vojnu infrastrukturu u, kako je opisala, “preciznim aktivnostima zasnovanim na obavještajnim podacima”

Izraelske snage napale su tokom noći područja u centralnom Pojasu Gaze, ubivši tri i ranivši desetke osoba, saopćili su medicinari.

Tenkovi su, kako su saopćili mještani, produbili invaziju na Rafah na jugu.

Izraelski avioni napali su kuću u kampu Al-Nuseirat, ubivši dvije osobe i ranivši njih 12 , dok su tenkovi granatirali područja u kampovima Al-Maghazi i Al-Bureij, ranivši mnoge druge ljude, saopćili su zdravstveni zvaničnici. Nuseirat, Maghazi i Bureij tri su od osam izbjegličkih kampova u Gazi.

Dvije posljednje oblasti

U Deir al-Balahu, gradu nakrcanom raseljenim ljudima u središnjem Pojasu Gaze, u četvrtak je u izraelskom zračnom napadu ubijen jedan Palestinac, a nekoliko ih je ranjeno, saopćili su medicinari.

Izraelska vojska saopćila je da njene snage nastavljaju svoje operacije širom enklave, ciljajući borce i vojnu infrastrukturu u, kako je opisala, “preciznim aktivnostima zasnovanim na obavještajnim podacima”.

Više od osam mjeseci nakon rata u Gazi, izraelsko napredovanje sada je fokusirano na dvije posljednje oblasti koje su njegove snage tek trebale jurišati: Rafah na južnom rubu Gaze i područje oko Deir al-Balaha u centru. Operacije su primorale više od milion ljudi da pobegne od maja, a velika većina je već raseljena iz drugih dijelova enklave.

U Rafahu, u blizini granice s Egiptom, izraelski tenkovi stacionirani duboko u zapadnim i centralnim dijelovima grada pojačali su bombardovanje, prisiljavajući više porodica koje žive u udaljenim obalnim područjima da pobjegnu na sjever. Neki mještani kažu da je tempo racije ubrzan u posljednja dva dana.

Nije bilo znakova popuštanja u borbama jer napori međunarodnih posrednika, uz podršku Sjedinjenih Država, nisu uspjeli uvjeriti Izrael i Hamas da pristanu na prekid vatre, prenosi Reuters.