Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve više mrtvih

Izrael pojačao napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze

Foto: Screenshot/X

U Rafahu, u blizini granice s Egiptom, Izrael je pojačao zračne napade na istočne dijelove tog grada, ubivši ljude u kući u četvrti Brazil

Izraelski tenkovi uz zračnu i kopnenu podršku danas su se dodatno probili u Džabaliju na sjeveru Pojasa Gaze, prenose tamošnji stanovnici i Hamas, dok je i južni Rafah pod zračnim napadima.

U Džabaliji se tenkovi kreću prema središtu tog kampa, jednog od osam takvih historijskih lokacija u Pojasu.

Stanovnici javljaju kako tenkovi gađaju središte kampa te da su uništeni deseci kuća. Izraelska vojska primorala je stotine Palestinaca da napuste svoja skloništa, piše agencija Reuters.

U Rafahu, u blizini granice s Egiptom, Izrael je pojačao zračne napade na istočne dijelove tog grada, ubivši ljude u kući u četvrti Brazil.

Hamas uzvraća

Stanovnici prenose kako su tenkovi sad stacionirani na ulici Salahudin koja prolazi istočnim dijelovima grada, a da je autocesta blokirana zbog žestokih borbi. Dodaje se kako su istočni dijelovi Rafaha postali „grad duhova”. Hamas je objavio kako se njegovi borci bore protiv izraelskih snaga na ulicama istočno od Rafaha te na istoku Džabalije.

Izraelska vojska nekoliko je puta upalila sirene na području u blizini Gaze, upozoravajući na potencijalnu prekograničnu vatru. Izraelska vojska objavila je da je kasno u subotu spriječila Hamas da obnovi svoje vojne sposobnosti u Džabaliji.

„Bombardirali su posvuda, pa i u blizini škola koje su smjestile one bez kuća”, rekao je 45-godišnji Saed.

„Rat ponovno kreće, tako to izgleda u Džabaliji”, dodao je.