Globus

Otvorili granice

Izrael prvi put od početka pandemije otvoren za individualne turiste

01/11/2021

Prethodno je otvaranje za turiste planirano prošlog proljeća, ali je odgođeno zbog porasta slučajeva koronavirusa zbog delta varijante

Izrael je u ponedjeljak otvorio granice za individualne turiste, prvi put od početka pandemije koronavirusa.

Vlasti se nadaju da će otvaranje vrata zemlje za individualne putnike udahnuti novi život turističkoj industriji. Prije pandemije, u božićnoj sezoni stotine hiljada ljudi posjećivalo je Betlehem, za koji se vjeruje da je Isusovo rodno mjesto, na Zapadnoj obali, koja je pod okupacijom Izraela.

Prethodno je otvaranje za turiste planirano prošlog proljeća, ali je odgođeno zbog porasta slučajeva koronavirusa zbog delta varijante. Izrael je od tada pojačao kampanju vakcinacije pa je polovina stanovništva primila treću dozu vakcine, čime je broj slučajeva smanjen.

Turisti moraju imati dokaz o vakcinaciji, primanju treće doze ili oporavku od koronavirusa u posljednjih šest mjeseci. Vlasti priznaju većinu vakcina, ali oni koji su vakcinisani ruskim Sputnikom moraju proći serološki test. Putnici moraju pokazati negativan test na koronavirus prije nego što se ukrcaju na letove i još jedan po dolasku.

Tokom pandemije Izrael je dozvoljavao posjete nekim strancima, među kojima su bili oni koji imaju bliske rođake u zemlji, kao i oni koji dolaze zbog posla ili studiranja. U septembru je odobren ulazak organizovanim turističkim grupama, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.