Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor

Izrael raketirao Siriju, situacija u toj regiji sve napetija

rakete
raketiranje ss

Šest raketa ispaljeno je prema Golanskoj visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom, počevši od sinoć, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF)

Izraelska vojska je danas saopštila da je kao odgovor na rakete ispaljene prema njihovoj zemlji ispalila svoje rakete te je pritom pogodila nekoliko ciljeva u Siriji.

Šest raketa ispaljeno je prema Golanskoj visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom, počevši od sinoć, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF), što je dodatno pojačalo napetosti u regiji nakon započetih sukoba.

Napadi su uslijedili u dva navrata, saopćio je IDF, prenosi N1.

U drugom su dvije rakete “prešle na izraelsku teritoriju”, a jedna raketa je presretnuta. Prethodno su lansirane tri rakete od kojih je jedna pala na južnu Golansku visoravan. Nema izvještaja o žrtvama.

Kao odgovor, IDF je saopćio da je pogodio lansere u Siriji iz kojih su ispaljene rakete, kao i sirijski vojni kompleks, radarske sisteme i vojne topničke položaje.

Golanska visoravan je strateški važna stjenovita regija, duga oko 60 kilometara i široka 25 kilometara. To područje je Izrael priskrbio tokom Šestodnevnog rata 1967. godine te ga je anektirao 1981. godine.