Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tragedija u Marseilleu

Srušila se zgrada u Francuskoj, izbio požar. Traje potraga za žrtvama

zgrada
marsej srusena zgrada twitter.jog

“Vatru je vrlo teško kontrolisati… Vatrogasci procjenjuju kako najbolje ugasiti požar jer unutra potencijalno ima živih ljudi”, rekao je gradonačelnik

U urušavanju četverospratne stambene zgrade u Marseilleu u nedjelju povrijeđeno je najmanje pet ljudi iz okolnih objekata, ali vatra sprječava spasioce u potrazi za žrtvama, rekli su službeni izvori.

Zgrada u lučkom gradu u južnoj Francuskoj srušila se ubrzo nakon ponoći, rekao je novinarima gradonačelnik Marseillea Benoit Payan.

Urušavanje zgrade u lučkom gradu u južnoj Francuskoj dogodilo se danas oko 12:40, rekao je novinarima gradonačelnik Payan. Oštećeni su dijelovi dviju susjednih zgrada.

“Vatru je vrlo teško kontrolisati… Vatrogasci iz minute u minutu procjenjuju kako najbolje ugasiti ovaj požar jer unutra potencijalno ima živih ljudi”, rekao je Payan. “Moramo biti spremni na nove žrtve u ovoj strašnoj tragediji.”

“Trenutno raščišćavamo susjedne objekte, pazeći da ne ugrozimo ljude koji bi mogli biti ispod ruševina”, rekao je gradonačelnik.

U zgradi koja se urušila se nalazilo pet stanova, po jedan na svakom spratu, objavili su vatrogasci. Urušavanje je oštetilo i dvije susjedne zgrade, jednoj od njih je oštećena statika te se strahuje da bi se i ona mogla urušiti. Zgrade se nalaze u centru grada, u ulici s mnoštvom kafića i restorana.

Evakuisano je 80-ak stanara koji se smješteni u škole i vrtiće.

Prema prvim informacijama, u zgradi je došlo do curenja plina, što je dovelo do eksplozije.

Regionalni čelnik Christophe Mirmand rekao je za AFP da postoje “snažne sumnje” da je eksplozija uzrokovala urušavanje, a vjerovatno i curenje plina.