Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael spreman na vojnu akciju protiv Irana

Katz
Katz i Benjamin Netanyahu

Izrael je spreman da preduzme vojnu akciju kako bi obezbijedio da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje, izjavio je izraelski ministar za obavještajne poslove Yisrael Katz.

On je tokom posjete Tokiju rekao da, ukoliko međunarodni napori, koje predvodi predsjednik SAD Donald Trump, ne pomognu u sprečavanju Irana u dostizanju nuklearnih sposobnosti, Izrael će sam da se odluči na vojnu akciju.

Izrael je već ranije preduzimao jednostrane korake, bez saglasnosti svog glavnog saveznika SAD, uključujući vazdušne napade na nuklearni reaktor u Siriji 2007. godine i napade u Iraku.

Katz je dodao da je zamolio Vladu Japana da podrži Trumpa u izmjeni sporazuma sa Iranom i dodao da je pitanje samo da li će japanske kompanije početi da rade u Iranu ili za njih to ne predstavlja važno pitanje.

Izraelski ministar je pozvao i na sankcije, kako bi spriječili Iran da iskoristi Siriju kao vojnu bazu iz koje bi iranska vojska gađala Izrael, kao i na korake kojim bi se zaustavio razvoj balističkih projektila u Teheranu.