"Povratak u život"

Izrael u tri sedmice vakcinisao 20 posto stanovništva, do kraja marta vakcinisat će sve

Premijer Benjamin Netanyahu i Edelstein prvi su primili drugu dozu u subotu u bolnici Sheba nedaleko od Tel Aviva

Izrael je vakcinisao 20 posto stanovništva u tri sedmice otkad je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv koronavirusa, najveću u svojoj istoriji, izjavio je izraelski ministar zdravstva Yuli Edelstein.

“Završili smo tri sedmice kampanje ‘Povratak u život’ s divnim vijestima”, objavio je Edelstein na Twitteru u nedjelju, istaknuvši da je milion i 817.000 od 9,2 miliona izraelskih stanovnika primilo prvu dozu vakcina Pfizera i BioNTecha.

Premijer Benjamin Netanyahu i Edelstein prvi su primili drugu dozu u subotu u bolnici Sheba nedaleko od Tel Aviva.

Netanyahu i njegov ministar zdravstva dobili su prvu dozu 19. decembra, obilježivši početak masovne kampanje kojom je Izrael postao zemlja s najviše vakcinisanih protiv covida-19.

Vlada želi vakcinisati sve stanovnike starije od 16 godina do kraja marta.

S dnevnim brojem slučajeva koji je narastao na oko 8.000 otkako je ublažen drugi ‘lockdown’ u oktobru, Izrael je u četvrtak postrožio već treće zatvaranje u zemlji.

U međuvremenu su u Izraelu otkrivene prve četiri zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Izrael je zabilježio ukupno 3.645 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 otkako se novi koronavirus pojavio u zemlji prije gotovo godinu dana.