Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirija

Izrael uništio iranski konzulat. Iran: U napadu je ubijen brigadni general

Foto: X

Sirijska državna televizija potvrdila je da je napadnut iranski konzulat

Izraelski avioni danas su pogodili iranski konzulat u Damasku, a libanonski sigurnosni izvori tvrde da je u napadu ubijen visoki zapovjednik Iranske revolucionarne garde Mohamad Reza Zahedi.

Iranski državni mediji kasnije su potvrdili da je Mohamad Reza Zahedi zaista ubijen u tom napadu.

Reutersovi novinari na mjestu događaja, u okrugu Meze u sirijskoj prijestolnici, govore o sravnjenoj zgradi, dimu koji se diže iz ruševina te vozilima hitnih službi oko pogođene lokacije.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako “ne komentira izvješća inozemnih medija”.

Izrael pojačao napade na Siriju

Sirijska državna televizija potvrdila je da je napadnut iranski konzulat. Iranski mediji ranije su izvijestili da je pogođena zgrada blizu ambasade, a iranska studentska novinska agencija piše kako su mete bili konzulat i rezidencija ambasadi.

Riječ je o petom napadu u osam dana na Siriju, čijeg predsjednika Bašara al-Asada podržavaju Iran i njegovi saveznici.

Protuzračna odbrana neke projektile zaustavila

“Izraelski neprijatelj izveo je zračne napade s okupirane Golanske visoravni, ciljajući aneks iranskog veleposlanstva u Damasku”, objavilo je sirijsko ministarstvo odbrane, dodajući da je u napadu nekoliko ljudi poginulo i ozlijeđeno.

Zgrada se nalazi u Mazehu, četvrti u kojoj se nalaze strane ambasade i zgrade UN-a, i u napadu je posve uništena.

“Svi koji su se nalazili u njoj poginuli su ili su ozlijeđeni”, po ministarstvu. Sirijski ministar vanjskih poslova Fajsal Mekdad oštro je osudio napad.

Zahedi bio na čelu Qudsa

Ali iranska državna televizija izvijestila je da je među ubijenima bio brigadni general Zahedi, kojeg je identificirala kao višeg zapovjednika ogranka Iranske revolucionarne garde za prekomorske operacije, snaga Kuds Čuvara revolucije. Među mrtvima je nekoliko diplomata, javlja iranska državna televizija.

Iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim izvijestila je da je 63-godišnji Zahedi bio aktivan u snagama Quds od 2008. do 2016. godine te da je služio kao zapovjednik Iranske revolucionarne garde u Siriji i Libanonu.

Ko je ubijen

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima veliku mrežu izvora u Siriji, objavio je da je u napadu “izraelskih projektila” u Damasku poginulo osmero ljudi.

Iranska novinska agencija Nour objavila je u Teheranu da iranski ambasdor u Damasku Hoesin Akbari i njegova porodica u “izraelskom napadu” nisu ozlijeđeni. Među poginulima je zapovjednik Čuvara revolucije, iranske revolucionarne garde, po iranskoj državnoj televiziji Irib.

Riječ je o brigadnom generalu Muhamedu Rezi Zahediju, jednom od glavnih zapovjednika snaga Kuds Čuvara revolucije

Snage Kuds zadužene su za djelovanje izvan Irana. Među poginulima su još petorica pripadnika Čuvara revolucije i dvojica iranskih savjetnika, prenosi Index.