Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadorica Hrvatske u Tel Avivu

Izrael zahvalan Hrvatskoj što je glasala protiv primirja

mrdjen korac ambasadorica u tel avivu
FOTO: Screenshot
Vesela Mrđen Korać

“Našem ministru su prikazani konkretni detalji tog stravičnog pokolja koji je izvršen nad Izraelom”

Izrael je pojačao udare na položaje Hamasa. Prema izraelskim izvorima, oko 80 posto stanovništva iz sjevernog dijela Gaze napustilo je taj teritorij, a izraelska kopnena vojska praćena zračnim snagama ušla je s tri strane u Gazu. Navodno ima značajnih gubitaka i na jednoj i drugoj strani.

Prema izjavi izraelskog ministra odbrane, Izrael je ostvario velik napredak, ali je pretrpio i značajne gubitke, rekla je za program HRT-a Vesela Mrđen Korać, hrvatska ambasadorica u Izraelu. Jutros je objavljeno da je ubijeno devet izraelskih vojnika.

“Kompletno civilno stanovništvo u vrlo kritičnoj situaciji”

“Što se tiče Gaze, bez obzira na vjerodostojnost izvora koje imamo na raspolaganju, za pretpostaviti je da se radi o ogromnom broju ubijenih, raseljenih i ranjenih. Može se zaključiti da je kompletno civilno stanovništvo u vrlo kritičnoj situaciji”, poručila je ambasadorica Mrđen Korać.

Izraelsko čelništvo najavilo je ratni sukob koji će trajati najmanje nekoliko sedmica, a nije isključeno ni nekoliko mjeseci.

“Je li Izrael za takav dugotrajan sukob, širih regionalnih razmjera, spreman – teško je ocijeniti. Službeno stajalište izraelskog vrha je kako se radi o ratu koji određuje opstanak izraelske države. Prioritet je onesposobiti Hamas, vojno i upravno, za njegovo buduće djelovanje u Pojasu Gaze. Ali uz istovremeno oslobađanje 230 zatočenih Izraelaca, što su međusobno dva suprotstavljena cilja”, rekla je Mrđen Korać.

Pored toga, Izrael nastoji zadržati nizak intenzitet sukoba na sjevernoj granici s Hezbollahom tako da trenutno odgovara na pojedinačne incidente. To isto radi s Hutima iz Jemena koji napadaju južni Izrael. A istovremeno nastoji zadržati kontrolu na Zapadnoj obali.

U posjetu podrške Izraelu dolazio je i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

“Našem ministru su prikazani konkretni detalji tog stravičnog pokolja koji je izvršen nad Izraelom. Također, susreo se s porodicama zatočenih Izraelaca koje drži Hamas, koji su podijelili svoje teške lične priče. Ministar se susreo i s latinskim patrijarhom u Svetoj Zemlji. Razmijenjena su mišljenja o teškoj humanitarnoj situaciji i o nužnosti političkog projekta koji bi osigurao dugoročno rješenje izraelsko-palestinskih odnosa”, kaže je Mrđen Korać.

Zahvalni za “ne” primirju

Hrvatska ambasadorica je otkrila kako je Izrael reagirao na hrvatsko “ne” rezoluciji UN-a, odnosno prijedlog Jordana o prestanku izraelskih napada na Gazu.

“Izraelske vlasti, mediji, udruženja, ali i šira javnost, prate svaki glas u UN-u, svaku pojedinačnu izjavu stranih dužnosnika, a posebno je to u fokusu od 7. oktobra. Ovaj glas na Općoj skupštini ima izvanredan značaj za izraelsko-hrvatske odnose jer se radi o istorijski vrlo teškom trenutku za Izrael. Zahvale dobivamo na svim nivoima. Ministar Cohen je po završetku posjete solidarnosti ministra Grlića Radmana rekao da je ova posjeta bila kratka, važna i oni je nikada neće zaboraviti”, zaključila je Mrđen Korać.