Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velike žrtve

Izrael započeo bombardovanje Gaze, više od 200 mrtvih na obje strane

gaza izrael
FOTO: Screenshot

Šef izraelske policije rekao je da se na jugu Izraela borbe vode na 21 mjestu, što pokazuje koliko su veliki razmjeri napad

Izraelski zdravstveni izvori tvrde da je u napadima Hamasa poginulo najmanje 40 osoba, te da je više od 740 ranjeno.

Sa druge strane, palestinski izvori javljaju da je u Gazi i njenoj okolini, tokom odmazde koju vrši Izrael nakon akcije Hamasa pokrenute jutros, ubijeno najmanje 160 palestinskih boraca i civila, oko hiljadu je povrijeđenih.

Pojas Gaze je jedan od najgušće naseljenih područja na planeti, gdje živi oko 3,5 miliona Palestinaca.

Šef izraelske policije rekao je da se na jugu Izraela borbe vode na 21 mjestu, što pokazuje koliko su veliki razmjeri napada.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je okončanje izraelske okupacije palestinskog teritorija jedina garancija za “sigurnost, stabilnost i mir” u regiji.

“Opet smo upozoravali na posljedice zastoja na političkom horizontu i neprihvatanja legitimnog prava palestinskom narodu na samoopredjeljenje i njihovu državu.

“Također smo upozorili na posljedice svakodnevnih provokacija i napada, kontinuirani terorizam doseljenika i okupacijskih snaga, te napade na džamiju Al-Aksa i kršćanska i islamska sveta mjesta”, navodi se.

“Ono što garantuje sigurnost, stabilnost i mir u našoj regiji je okončanje izraelske okupacije Države Palestine, s Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom, po uzoru na 1967, i priznavanje prava naroda na nezaavisnost i suverenitet.”

Netanyahu poziva Izraelce na ujedinjenje

Premijer Benjamin Netanyahu kaže da je prvi cilj vojske “očistiti područje od neprijateljskih snaga koje su se infiltrirale i vratiti sigurnost i mir u naselja koja su napadnuta”.

“Drugi je cilj, u isto vrijeme, iznuditi ogromnu cijenu od neprijatelja, također u Pojasu Gaze”, citirali su ga lokalni mediji na početku sastanka sigurnosnog kabineta.

Izrael će također ojačati granice kako bi odvratio bilo koga od “pridruživanja ovom ratu”, također je rekao Netanyahu, pozivajući sve građane Izraela na ujedinjenje.

Katar: Izrael je odgovoran

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje u kojem stoji da je samo Izrael odgovoran za eskalaciju nasilja sa palestinskim narodom koja je u toku.

Rečeno je da Katar poziva obje strane na krajnju suzdržanost i poziva međunarodnu zajednicu da spriječi Izrael da koristi ove događaje kao izgovor za pokretanje nesrazmjernog rata protiv palestinskih civila u Gazi.