Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wall Street Journal

Izraelci imaju plan za Hamasove tunele, potopit će ih hiljadama kubnih metara vode

hamas gaza tuneli
FOTO: Screenshot / WSJ

Izrael je prvi put SAD o toj mogućnosti obavijestio prošli mjesec, navodi Wall Street Journal, kazavši da zvaničnici tada nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu izvršenja toga plana

Izrael je razvio velik sistem pumpi koje bi se mogle koristiti za poplavljivanje tunela ispod Pojasa Gaze koje koristi militantna skupina Hamas, s ciljem da iz njih istjera borce, izvijestio je Wall Street Journal jučer, citirajući američke dužnosnike.

Izraelska je vojska dovršila postavljanje najmanje pet pumpi oko kilometar i pol od izbjegličkog kampa Al-Shati, koje bi mogle uliti hiljade kubnih metara vode po satu u tunele i potopiti ih u samo nekoliko sedmica, kaže se u izvještaju.

Konačna odluka ipak nije donesena?

Iz izvještaja nije bilo jasno misli li Izrael koristiti pumpe prije nego li se oslobode svi taoci. Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na “sigurnim mjestima i u tunelima”. Reuters nije mogao potvrditi detalje jučerašnjeg izvještaja.

Američki je zvaničnik o izvještaju kazao da ima smisla da Izrael onesposobi tunele te da ta država razmatra različite načine da to postigne. Izraelsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Novine Wall Street Journal kazale su da je zvaničnik Odbrambenih snaga Izraela (IDF) odbio komentirati plan o poplavljivanju, ali navele su njegov citat: “IDF radi na tome da spriječi Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata.”

Izrael je prvi put SAD o toj mogućnosti obavijestio prošli mjesec, navodi Wall Street Journal, kazavši da zvaničnici tada nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu izvršenja toga plana.

Izrael nije donio konačnu odluku o tome hoće li provesti plan ili ga odbaciti, naveli su zvaničnici, prema citatu Wall Street Journala.