Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izraelski tenkovi napreduju na sjeveru i jugu Gaze, ubijeno najmanje šest Palestinaca

izraelska vojska
Foto: Ilan Assayag/JINI/XINHUA/Pixsell

Izraelska vojska je saopćila da su snage koje djeluju u Shejaii tokom proteklog dana ubile nekoliko palestinskih naoružanih napadača, locirali oružje i pogodili vojnu infrastrukturu

Izraelske snage napredovale su dalje u nedjelju u četvrti Shejaia na sjeveru Gaze, a također su se probile dublje u zapadni i centralni Rafah na jugu, ubivši najmanje šest Palestinaca i uništivši nekoliko domova, rekli su stanovnici.

Izraelski tenkovi, koji su se prije četiri dana vratili u Shejaiu, ispalili su granate prema nekoliko kuća, ostavljajući porodice zarobljene unutra i u nemogućnosti da odu, rekli su stanovnici.

Izraelska vojska je saopćila da su snage koje djeluju u Shejaii tokom proteklog dana ubile nekoliko palestinskih naoružanih napadača, locirali oružje i pogodili vojnu infrastrukturu. U subotu je objavila smrt dva izraelska vojnika u sjevernoj Gazi.

Oružano krilo Hamasa i savezničkog Islamskog džihada izvijestili su o žestokim borbama u Shejaii i Rafahu, rekavši da su njihovi borci ispalili protutenkovske rakete i minobacačke granate na izraelske snage koje su tamo djelovale.

Više od osam mjeseci nakon početka izraelskog zračnog i kopnenog rata u Gazi, militanti nastavljaju s napadima na izraelske snage, djelujući u područjima za koja je izraelska vojska rekla da je preuzela kontrolu nad njima prije nekoliko mjeseci.

Napori arapskih posrednika, podržani od strane Sjedinjenih Država, do sada nisu uspjeli osigurati prekid vatre. Hamas kaže da svaki dogovor mora okončati rat i dovesti do potpunog povlačenja Izraela iz Gaze. Izrael kaže da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama dok Hamas, koji vlada Gazom od 2007. godine, ne bude iskorijenjen.