Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u gazi

Izraelski tenkovi pokušavaju prodrijeti dalje u bici kod Kan Younisa

Foto: Pixsell

Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 193 člana vjerovatno će u utorak glasati o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre, rekle su diplomate u nedjelju

Izraelski tenkovi pokušavali su da prodru dalje na zapad u svojoj bici protiv Hamasa u i oko Kan Younisa u ponedjeljak, dok su naišli na otpor usred intenzivne borbe u ratu koji je sada ušao u treći mjesec i kojem se kraj ne vidi, javlja Reuters.

Borbe u Khan Younisu, glavnom gradu u južnom Pojasu Gaze sa oko 626.000 stanovnika, uključujući ljude raseljene zbog izraelskog bombardovanja na sjeveru, dolaze nakon što je Izrael preusmjerio svoje ratne napore na jug.

Poziv na generalni štajk

Nakon izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o “katastrofalnoj” zdravstvenoj situaciji u Gazi, palestinski aktivisti pozvali su u ponedjeljak na globalni štrajk kao dio koordiniranih napora da se izvrši pritisak na Izrael radi prekida vatre.

“Vrijeme je – TOTALNI ŠTRAJK U SVIJETU”, piše u jednom pozivu. Ali nije bilo jasno da li će napori biti globalni ili će uticati na izraelske ratne planove.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 193 člana vjerovatno će u utorak glasati o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre, rekle su diplomate u nedjelju.

U petak su Sjedinjene Države stavile veto na prijedlog Vijeća sigurnosti UN-a kojim se zahtijeva hitan prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Arapski ministri vanjskih poslova u nedjelju su kritizirali glasanje SAD-a na međunarodnoj konferenciji u Dohi, glavnom gradu Katara, koji je odigrao ključnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre krajem prošlog mjeseca.

Više od 100 izraelskih vojnika poginulo od početka sukoba

Više od 100 izraelskih vojnika ubijeno je od početka kopnene ofanzive u pojasu Gaze, saopćila je u ponedjeljak izraelska vojska.

Vojska je za AFP saopćila da je broj poginulih vojnika do sada u operaciji dostigao 101 nakon što su još tri vojnika poginula u sukobu.

Do ove objave dolazi nakon što je Izrael bombardirao glavni grad na jugu Gaze nakon upozorenja Hamasa u nedjelju da nijedan izraelski talac neće napustiti teritoriju živ ako se ne ispune njegovi zahtjevi za oslobađanje zatvorenika.