Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Izrečena prva zatvorska kazna za nerede u Kongresu

paul (1)

Kazna izrečena Hodgkinsu sa Floride mogla bi biti presedan za približno 230 Trumpovih pristaša koji su bili u pritvoru zbog nereda u Kongresu 6. januara i čekaju suđenje po istoj optužbi

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izrečena je prva zatvorska kazna zbog učešća u neredima u američkom Kongresu, 6. januara ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

38-godišnji Paul Hodgkins rekao je pred sudom kako se kaje zbog počinjenih krivičnih djela “nanošenje štete zgradi Kongresa”, “ometanje funkcioniranja članova Kongresa”.

Federalni tužilac Randolph Moss istakao je da je Hodgkins počinio veliki napad na demokraciju. Budući da je priznao krivicu i izrazio žaljenje zbog toga, Sud je odlučio smanjiti 18-mjesečnu zatvorsku kaznu koju su zatražili tužitelji.

Sud je Hodgkinsa osudio na osam mjeseci zatvora.

Kazna izrečena Hodgkinsu sa Floride mogla bi biti presedan za približno 230 Trumpovih pristaša koji su bili u pritvoru zbog nereda u Kongresu 6. januara i čekaju suđenje po istoj optužbi.

U junu se Hodgkins, u saradnji s tužiocima, izjasnio krivim za optužbu za blokiranje brojanja izbornih glasova upadom u Senat.

Zgrada Kongresa je bila poprište velikih nereda koji su izbili 6. januara kada su pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa provalile unutar zgrade.