Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izum ukrajinskog inžinjera mogao bi promijeniti vazdušni saobraćaj (VIDEO)

avion

Učestali padovi aviona u kojima ginu putnici i posada podstakli su Ukrajinca Vladimira Tatarenka da razvije tehniku koja bi u budućnosti mnogima mogla da spasi mnoge živote.

Pogon u plamenu, komplikacije u pilotskoj kabini ili katastrofalni vremenski uslovi: bez obzira na razloge, pad aviona je noćna mora svakog putnika. Izum ukrajinskog inženjera mogao bi da ih oslobodi straha, ali i da spasi veliki broj ljudi.

Vladimir Tatarenko je tri godine radio na projektu kojim želi da unese revoluciju u bezbjednost u avio-saobraćaju: kabini aviona koja u svakom trenutku može da se odvoji od ostatka mašine. Padobrani koji se automatski otvaraju obezbjeđuju bezbjedno spuštanje kabine s putnicima, bilo na kopno, bilo na vodu. Čak bi i prtljag u slučaju pada bio obezbijeđen, jer je, prema Tatarenkovom projektu, zaseban dio u kabini obezbijeđen za skladištenje kofera.

“Gotovo 80 posto padova aviona izazvano je ljudskom greškom. Ljudi prave greške, uprkos svim tehničkim poboljšanjima”, kaže Tatarenko, koji je posle dugogodišnjih istraživanja obezbijedio patent za svoj pronalazak.

Iako njegov koncept predstavlja tehnički prodor u oblasti bezbjednosti avio-saobraćaja, Tatarenko ipak ne vjeruje da će njegova kapsula u bliskoj budućnosti početi serijski da se proizvodi. Za početak je neophodno testirati prototip, a to je, i vremenski i finansijski, zahtijevan poduhvat. Ono što je, međutim, već sada jasno jeste da Tatarenkova kapsula ne bi zaštitila putnike u slučaju eksplozije ili raketnog napada.