Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Izvori iz vrha Demokratske stranke: Ne tražimo zamjenu Bidenu na izborima

Joe Biden
Foto: Pixsell
Joe Biden

Tokom debate, Biden je održao neuvjerljiv nastup uz zaustavljanje i promukli glas, zapetljavši se nekoliko puta u svoje riječi. Neki su demokrati kasnije privatno ocijenili da bi se ova debata mogla pokazati diskvalificirajućim faktorom

Izvori iz vrha Demokratske stranke u Sjedinjenim Državama u nedjelju su isključili mogućnost zamjene predsjednika Joea Bidena kao svojeg kandidata nakon slabog nastupa u nedavnoj tv debati i pozvali članove stranke da se radije usredotoče na posljedice drugog predsjedničkog mandata protukandidata Donalda Trumpa.

Nakon što se danima dizala prašina oko Bidenove kandidature i ishoda izbora 5. studenoga, čelnici Demokratske stranke odlučno su odbacili pozive da njihova stranka izabere mlađeg predsjedničkog kandidata. Biden (81) družio se s članovima porodica u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu, a njegova politička budućnost vjerojatno je bila tema razgovora.

“Loše debate se događaju”

Svejedno su i dalje glasni oni koji pozivaju na zamjenu Bidena kao demokratskog kandidata, a anketa CBS-a objavljena nakon debate pokazala je skok od 10 posto u broju demokrata koji vjeruju da se Biden ne bi trebao kandidirati za predsjednika, kojih je sada 46 posto u odnosu na 36 posto u februaru.

“Tužna je istina da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit nacije kojoj je tako predano služio pola stoljeća”, pišu novine Atlanta Journal-Constitution u nedjeljnoj kolumni. “Sudbina penzije sada je neminovna predsjedniku Bidenu.”

-Apsolutno ne, odgovorio je demokratski senator iz savezne države Georgije Raphael Warnock, jedan od nekoliko demokrata koji se smatraju potencijalnom zamjenom za Bidena.

-Loše debate se događaju, rekao je Warnock za NBC-jev program Meet the Press.

-Pitanje je: Za koga se Donald Trump ikada založio osim za sebe i ljude poput sebe? Uz Joea Bidena sam i naš je zadatak osigurati da on u studenom pređe ciljnu crtu, ustraje Warnock.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries, koji bi mogao postati predsjednik donjeg doma Kongresa sljedeće godine ako njegova stranka uspije preuzeti kontrolu nad Domom u novembru, priznaje da je Biden pretrpio neuspjeh u svojoj debati s bivšim predsjednikom Trumpom, republikanskim kandidatom.

Pripreme za povratak

-Vjerujem da neuspjeh nije ništa drugo nego priprema za povratak, rekao je za MSNBC. “Dakle, trenutak u kojem se trenutačno nalazimo je trenutak povratka, i od svih nas će biti potrebno da upremo snage, artikuliramo poruku o tome zašto je demokratska opcija najbolje opremljena nositi se s izazovima s kojima se suočava američki narod.”

Još jedan demokrat iz vrha stranke u Zastupničkom domu, zastupnik James Clyburn, složio se.

-Trebao bi ostati u ovoj utrci. Trebao bi ubuduće pokazati svoju sposobnost da vodi zemlju, rekao je za CNN.

Tokom debate, Biden je održao neuvjerljiv nastup uz zaustavljanje i promukli glas, zapetljavši se nekoliko puta u svoje riječi. Neki su demokrati kasnije privatno ocijenili da bi se ova debata mogla pokazati diskvalificirajućim faktorom.

Republikanci su oštro reagirali na tvrdnje demokrata da je Bidenov loš učinak u raspravi samo loš nastup.

-Ideja da je Biden imao lošu noć ne drži vodu. Imao je loše predsjedništvo, imao je katastrofalnu debatu, rekla je senatorica Lindsey Graham, republikanka iz Južne Karoline, za CNN.