Globus

CNN

Jača antisemitizam u Evropi, dio anketiranih krivi Jevreje za ratove

28/11/2018

Više od četvrtine ispitanih Evropljana smatra da Jevreji imaju preveliki uticaj u poslovnom i finansijskom sektoru

Antisemitski stereotipi su i dalje živi u Evropi i sve više jačaju, dok sjećanje na Holokaust počinje da blijedi, pokazalo je istraživanje CNN-a.

Više od četvrtine ispitanih Evropljana smatra da Jevreji imaju preveliki uticaj u poslovnom i finansijskom sektoru, a u prosjeku jedan od četvorice ispitanika vjeruje kako su Jevreji na neki način utjecali na nastanak ratova i sukoba širom svijeta.

Petina anketiranih smatra da Jevreji svojim postupcima utiču na medije i da imaju previše uticaja na političkoj sceni, dok trećina Evropljana zna malo ili ništa o Holokaustu i masovnom ubistvu šest miliona Jevreja za vrijeme nacističkog režima i vladavine Adolfa Hitlera 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća.

To su neki od najvažnijih rezultata istraživanja koje je za CNN sprovela firma ComRes.

Ispitano je 7.000 ljudi širom Evrope – u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Poljskoj i Švedskoj.

Anketa je pokazala kako stanovnici Evrope imaju komplikovane i kontradiktorne stavove prema Jevrejima.

Kako se navodi, jedan od 20 ispitanih nikada nije čuo za Holokaust, iako je od završetka Drugog svjetskog rata prošlo više od 70 godina, a neki od žrtava Holokausta su živi.

Najmanje o tom strašnom događaju znaju u Francuskoj gdje jedna petina mladih uzrasta između 18 i 34 godine, uopšte nije čula za Holokaust.

U Austriji, rodnoj zemlji Adolfa Hitlera, 12 odsto mladih nije nikada čulo za Holokaust, dok je četvoro od 10 odraslih reklo da su malo čuli o tome.

Većina Evropljana, njih 54 posto smatra da Jevreji imaju pravo na svoju državu, ali trećina ispitanika smatra da Jevreji manipuliraju strahotama Holokausta kako bi opravdali neke svoje političke postupke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.