Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CNN

Jača antisemitizam u Evropi, dio anketiranih krivi Jevreje za ratove

antisemitizam

Više od četvrtine ispitanih Evropljana smatra da Jevreji imaju preveliki uticaj u poslovnom i finansijskom sektoru

Antisemitski stereotipi su i dalje živi u Evropi i sve više jačaju, dok sjećanje na Holokaust počinje da blijedi, pokazalo je istraživanje CNN-a.

Više od četvrtine ispitanih Evropljana smatra da Jevreji imaju preveliki uticaj u poslovnom i finansijskom sektoru, a u prosjeku jedan od četvorice ispitanika vjeruje kako su Jevreji na neki način utjecali na nastanak ratova i sukoba širom svijeta.

Petina anketiranih smatra da Jevreji svojim postupcima utiču na medije i da imaju previše uticaja na političkoj sceni, dok trećina Evropljana zna malo ili ništa o Holokaustu i masovnom ubistvu šest miliona Jevreja za vrijeme nacističkog režima i vladavine Adolfa Hitlera 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća.

To su neki od najvažnijih rezultata istraživanja koje je za CNN sprovela firma ComRes.

Ispitano je 7.000 ljudi širom Evrope – u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Poljskoj i Švedskoj.

Anketa je pokazala kako stanovnici Evrope imaju komplikovane i kontradiktorne stavove prema Jevrejima.

Kako se navodi, jedan od 20 ispitanih nikada nije čuo za Holokaust, iako je od završetka Drugog svjetskog rata prošlo više od 70 godina, a neki od žrtava Holokausta su živi.

Najmanje o tom strašnom događaju znaju u Francuskoj gdje jedna petina mladih uzrasta između 18 i 34 godine, uopšte nije čula za Holokaust.

U Austriji, rodnoj zemlji Adolfa Hitlera, 12 odsto mladih nije nikada čulo za Holokaust, dok je četvoro od 10 odraslih reklo da su malo čuli o tome.

Većina Evropljana, njih 54 posto smatra da Jevreji imaju pravo na svoju državu, ali trećina ispitanika smatra da Jevreji manipuliraju strahotama Holokausta kako bi opravdali neke svoje političke postupke.