Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada odobrila

Japan zamrzava imovinu Putinovih kćerki i još 396 drugih Rusa

vorontsova
Voroncova i Tikonova

Vlada će također zabraniti japanskim pojedincima i kompanijama bilo kakva nova ulaganja u Rusiju jer je pokrenula invaziju na Ukrajinu

Japanska vlada odobrila je u utorak dodatne sankcije Rusiji, zamrzavajući imovinu 398 ruskih pojedinaca, uključujući dvije kćeri predsjednika Vladimira Putina i suprugu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, te zabranjujući uvoz votke i druge robe.

U skladu s kaznenim mjerama koje su poduzele Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje, Japan će zamrznuti imovinu još 28 ruskih organizacija, poput onih koje se odnose na vojno poslovanje, te još dvije banke, Sberbank i Alfa Bank. Mjera za banke bit će provedena 12. maja, piše japanska novinska agencija KYODO.

Vlada će također zabraniti japanskim pojedincima i kompanijama bilo kakva nova ulaganja u Rusiju jer je pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Budući da su Putinove kćeri, Maria Vorontsova i Katerina Tikhonova, dodane na popis sankcija, ukupan broj ruskih pojedinaca, uključujući vojno osoblje i zakonodavce, koji su podvrgnuti zamrzavanju imovine od strane japanskih vlasti, dosegao je 499.

– Kako bi spriječila daljnju eskalaciju krize, ostvarila prekid vatre što je prije moguće i zaustavila rusku invaziju na Ukrajinu, naša zemlja mora uvesti oštre sankcije Moskvi dok sarađuje s međunarodnom zajednicom – rekao je šef kabineta vlade Hirokazu Matsuno na redovnoj konferenciji za novinare.