Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

švedska ministrica

Linde o sankcijama za bh. političare: Ako bude potrebno i Švedska će to učiniti

Ann Linde fena

Ministrica Linde pozvala je sve političare da se suzdrže od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjećajući da je Evropska unija već zaustavila implementaciju dva velika infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj također pozivajući sve da se vrate u državne institucije i na mjesta gdje se donose odluke

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, kazala je danas novinarima u Sarajevu da će ova zemlja koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju Evropskoj uniji te ako i kada bude potrebno uvoditi i dodatne sankcije.

Na taj način odgovorila je na pitanje novinara da li će Vlada Švedske pratiti odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske koja je jučer uvela sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegovu stranačku kolegicu i predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog podrivanja državnih institucija, a koje podrazumijevaju zabranu putovanja u tu zemlju i druga ograničenja.

Ministrica Linde pozvala je sve političare da se suzdrže od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjećajući da je Evropska unija već zaustavila implementaciju dva velika infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj također pozivajući sve da se vrate u državne institucije i na mjesta gdje se donose odluke.

Osvrnula se i na prijetnje Rusije prema Finskoj i Švedskoj nakon što su te dvije zemlje najavile mogućnost skorog pristupanja vojno političkom savezu NATO, nazivajući ih apsolutno neprihvatljivima.

– Na stanovnicima Švedske i Finske je da odluče o svojoj sigurnosnoj politici. Postoji vrijeme prije i poslije 24. februara kada je Rusija napala susjednu joj zemlju Ukrajinu te će Švedske i Finska samostalno odlučivati o svojoj sigurnosnoj politici – podvukla je Linde.