Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši đukanovićev saradnik

Crna Gora traži izručenje Svetozara Marovića, iz Beograda poručuju da se liječi od depresije

svetozar marovic

Zanemarivanje spomenutog zahtjeva onemogućava punu primjenu Europske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, stoji u priopćenju iz spomenutog ministarstva

Crnogorsko Ministarstvo pravosuđa, ljudskih i manjinskih prava ponovo je danas uputilo zahtjev srpskom Ministarstvu pravosuđa za izručenje Svetozara Marovića, bliskog suradnika crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića.

Zanemarivanje spomenutog zahtjeva onemogućava punu primjenu Europske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, stoji u priopćenju iz spomenutog ministarstva.

U ranijim dogovorima zajamčeno je da će Svetozaru Maroviću biti osigurano učinkovito ličenje. Prema načelu specijalnost, izručena osoba ne može biti kazneno gonjena, izvršavati kaznu za kazneno djelo izvršeno prije izručenja, a koje nije predmet izručenja, stoji u priopćenju.

Iz crnogorskog Ministarstva pravosuđa podsjećaju da je jučerašnja odluka ministarstava financija i vanjskih poslova SAD-a o uvođenja ekonomskih sankcija Maroviću jedan od ključnih prioriteta na agendi rada tog ministarstva, prenose crnogorski mediji.

SAD su odlukom o uvođenju sankcija Marovića označile kao aktera koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju.

Marović se 2016. godine nagodio s crnogorskim Specijalnim tužiteljstvom da odsluži tri godine i 10 mjeseci zatvora te da općini Budva vrati 1,1 milion eura, kao i da uplati 100.000 eura u humanitarne svrhe.

Nakon toga Marović je otišao u Beograd gdje se prema službenim navodima, liječi od depresije.