Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razočaravajući neuspjeh

Japanska svemirska letjelica srušila se dok je pokušavala sletjeti na Mjesec

mjesec unsplash
Foto: Unsplash

Više od šest sati nakon prekida komunikacije, japanska kompanija ‘iSpace’ konačno je potvrdila ono što su svi sumnjali

Svemirska letjelica japanske kompanije navodno se srušila dok je pokušavala sletjeti na Mjesec u srijedu, izgubivši kontakt nekoliko trenutaka prije slijetanja.

Više od šest sati nakon prekida komunikacije, japanska kompanija ‘iSpace’ konačno je potvrdila ono što su svi sumnjali, rekavši da postoji “velika vjerovatnoća” da je letjelica udarila u Mjesec.

Bio je to razočaravajući neuspjeh za iSpace, koji je nakon misije od četiri i po mjeseca bio veoma blizu da učini ono što su samo tri zemlje uspjele – uspješno spustiti svemirsku letjelicu na Mjesec, navodi Associated Press.

Takeshi Hakamada, osnivač i izvršni direktor iSpacea, nadao se čak i nakon što je kontakt izgubljen kada se letjelica spustila na zadnjih 10 metara. Kontrolori leta gledali su u svoje ekrane u Tokiju dok su minute prolazile samo uz tišinu s Mjeseca.

Da je sve prošlo dobro, iSpace bi bio prva privatna kompanija koja je izvela slijetanje na Mjesec. Hakamada je obećao da će pokušati ponovo, rekavši da se već radi na drugoj snimci mjeseca sljedeće godine.