Banjaluka

NSRS pozvala sudije iz tog entiteta na ostavke u Ustavnom sudu BiH

narodna skupstina rs fena
Foto: Hazim Aljović/ Fena

Članove PSBiH iz RS Narodna skupština je sljedećom odlukom zadužila da što prije upute u parlamentarnu proceduru zakon prema kojem bi Ustavni sud BiH djelovao bez stranih sudija

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) pozvala je sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine imenovane iz RS da podnesu ostavke koje bi važile sve do drugačije odluke ove skupštine.

Zaključak te suštine usvojen je većinom glasova večeras na šestoj posebnoj sjednici ove skupštine i treba da stupi na snagu narednog dana.

Članove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Narodna skupština je sljedećom odlukom zadužila da što prije upute u parlamentarnu proceduru zakon prema kojem bi Ustavni sud BiH djelovao bez stranih sudija.

Narednim izglasanim zaključkom ostavljen je neograničeni vremenski rok za vraćanje Republici Srpskoj ovlasti nad pravosudnim i institucijama odbrane i sigurnosti te indirektnog oporezivanja.

Te ovlasti su, naime, prenesene ranije s entitetskog na državni nivo u Bosni i Hercegovini, a prema večerašnjoj odluci, Republika Srpska može povući saglasnost “kada se za to steknu odgovarajući uslovi”.

Kao razlozi za sve navedene večerašnje odluke Skupštine RS-a, iz klupa vladajuće većine su tokom poslaničke rasprave naglašavani navodno antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, odnosno optuživano ‘političko Sarajevo’ za djelovanje ne samo u toj oblasti na štetu Republike Srpske.